torsdag, mars 10, 2011

En om dagen - en utopi för mig

Att ens försöka läsa en bok om dagen vore fullständigt befängt av mig, jag är nöjd om jag fixar att läsa en bok i veckan. Men det är roligt att ibland drömma om en tillvaro där heldagsläsning dag ut och dag in vore möjlig, fast egentligen tror jag att jag inte skulle orka så många dagar i sträck, ens om jag kunde. Det skulle bli för många bokstäver - med en rejäl mental förstoppning som följd. Ryser faktiskt vid tanken. Bara fööööör mycket.

Men däremot skadar det inte att se över sina rutiner ibland och omvärdera sitt användande av ledig tid om man vill hitta mer lästid. För mig handlar det om att i första hand prioritera bort teven, denna glupska tidstjuv. Fejsbokande, kvittrande och bloggande törs jag knappt nämna för det är aktiviteter som fullständigt slukar lästid. Här sitter man i godan ro och så vips så är det läggdags. Jag försöker att begränsa mig på den punkten, men misslyckas ideligen. Datorelände! Att läsa för hunden har jag ännu inte försökt, har gör sig gärna onåbar genom att krypa in under soffan.

Nyligen hittade jag hos ooofbok den här listan med punkter om hur man "uppfinner" mer lästid. Råden kommer från Read all day och tas bäst med en nypa salt.
Always have a book with you.
Read while waiting.
Read while eating.
Read while exercising.
Read before bed.
Read before getting out of bed.
Read instead of updating FB.
Read instead of watching TV.
Read instead of vacuuming.
Read while vacuuming.
Read with a book group.
Read with your kid.
Read with your cat.
Read to your dog.
Read on a schedule.
Always have a book with you


Hur gör du för att få så mycket lästid som möjligt?

7 kommentarer:

enligt O sa...

En nypa salt? Nu förstår jag inte. Visserligen har de glömt att man kan laga mat och läsa.

bokstödet sa...

Kloka tankar. Jag försöker hitta små stunder under dagen. En stund på morgonen, på väg till jobbet, lite på eftermiddagen, och kvällen. Men som du säger det är en prioriteringsfråga och att läsa hela dagarna är ju helt otänkbart.

Erika sa...

Jag har alltid en ljudbok på gång parallellt med den bok jag läser. Då kan jag lyssna på bussen, när jag lagar mat, viker tvätt ja... you name it. Känns lite lyxigt tycker jag.

Hanneles bok-paradis sa...

tja, jag behöver inte hinna läsa alla böcker :)

Vixxtoria sa...

Jag tycker de här råden är ofantligt roliga. Men på helt allvar så gör jag nog precis det här i min vardag, och har alltid gjort, med undantag då och då så klart. Den absolut viktigaste läsplatsen saknas dock: toaletten. Ja, och så har jag ingen book group då, heller. (Och inget husdjur just nu, men när jag hade det, så läste jag så klart för katten.)

Ariel sa...

Jag gör nog nästan allt det där. Utom att läsa innan jag går upp, för då skulle jag väl alltid komma försent till jobbet. Eller läsa för min hund, men det kanske jag skulle börja med. Hon blir ju så glad när jag pratar med henne och tycker att jag är ganska tråkig som bara läser.

En bok om dagen har ju hänt. Jag vet att jag plöjde igenom "Sagan om isfolket" på 1 1/2 månad.

Karin Berg sa...

Kul punkter :) fast jag tycker att det räcker med att ha en i väska, en vid sänbordet och en vid soffan (istället för tvn)