söndag, mars 20, 2011

Angående bokbloggare & inflytande

I fredags bloggade Karin på Enbokcirkelföralla om hur man som bokbloggare kan (och borde) bära sig åt för att få ett större inflytande på nätet. Ett intressant inlägg, tycker jag.

"Många pratar om bokbloggar och deras inflytande på läsandet. Hur stort är det egentligen? Vi tipsar om böcker för varandra, läser oftast samma böcker samtidigt och vi tycker till det stora hela lika. Men vem läser blogginläggen?" frågar sig Karin. Och frågan är relevant, för visst är vi bokbloggare ett gäng som följer varandra, ofta runt runt. Så, bortsett från oss själva, hur många andra läser det vi skriver? Till exempel hur många icke-bokbloggare läser regelbundet min blogg? Det vore faktiskt bra att veta. Hallå, någon där?

Enligt Karin är en del av syftet med bokbloggandet att
a) fler ska hitta bra böcker att läsa och
b) de förlag som ger oss recensionsböcker ska tjäna något på det (obs! ej synonymt med uteslutande positiva recensioner).

Hon menar att om vi ska få inflytande över människors bokinköp, få fler att läsa och fler att hitta bra böcker, måste vi SYNAS bättre på nätet. Än så länge är vi dåliga på det. Om vi vill nå ut till allt fler läsare som inte själva bokbloggar måste vi hjälpa varann - och hemligheten bakom den förmodade framgången heter LÄNKNING. Och inte vilken hipp som happ länkning som helst, utan länkning till intressanta bokrecensioner, bokdiskussioner och boktips. Sådant man vill att även andra ska kunna ta del av. Jag håller med Karin om att vi, på samma sätt som politiska bloggar har gjort, måste utveckla vår länkkultur för att komma ut ur vår lilla bubbla.

Sedan bokbloggandets begynnelse har det regelbundet snurrat länkkarusseler i samband med veckofrågor och bloggenkäter. Inget dåligt med det, sådant är ju en rolig grej (åtminstone i måttliga mängder), men länkstatistiken kan knappast påstås handla om inflytande på folks läsande. Med läsutmaningar är det en annan sak, för där uppmanas ju folk att läsa vissa böcker och tävla mot sig själva, i stället för att endast passivt ta del av bokbloggarens egna läsande.

Problemet är inte att vi bokbloggare inte har fattat att om man länkar till andras inlägg så syns man själv bättre. Problemet är att många av oss länkar till inlägg som kanske inte är så betydelsefulla för den ädla mission man i grunden bedriver, det vill säga den som handlar om bok- och läsfrämjande. Det duger inte att bara ha länkstatistiken i åtanke, vi måste börja även tänka på innehållet bakom länkarna.

Det som är bra med Karins inlägg är att hon inte bara för saken på tal, utan också delar med sig av konkreta tips på hur man ska göra rent praktiskt. Bra initiativ. Och välbehövligt.

Läs gärna Vixxtorias reaktion på det här inlägget.