onsdag, februari 23, 2011

Prins Charles känsla

Asså, det är kul med humor. Visst är det? Särskilt den som är av den smarta och skarpsynta sorten, även om den bitvis är lite elak. Seriealbumet Prins Charles känsla av Liv Strömquist garvar man åt rätt så mycket, samtidigt som man småryser vid insikten hur mitt i nyllet hennes bild- och textrutor slår. På omslaget står det att boken är "en komisk granskning av den romantiska kärleken som samhällsfenomen" och japp, just så är det.

Vad är kärlek för nånting? Och finns den överhuvudtaget, på riktigt? Jag tycker att den här boken är som en strömquistsk variant på kvinnor-är från-mars-och män-är från-venus-snacket, eller om det var tvärtom, jag minns inte, fast strunt samma. Prins Charles känsla är sjukt rolig i alla fall.

Liv Strämquist utmanar könsrollerna och könstänkandet så det visslar om det och det är ett flertal av så kallade personligheter/kändisar som får sig en känga, till exempel i kapitlen som heter "Vårda en man-VM", "Vård-extra",  "Våra allra mest älskade torskar", "Makt, kärlekskraft & politiska intressen eller "Diana-dagboken". Man skulle kunna tro att det bara är karlarna som satiren vänds mot, men kvinnorna får också sin beskärda del: för handen på hjärtat tjejer, vi är inte alltid så rationella när vi är kära, eller hur, vi glömmer lätt vårt eget värde, sjävständighet och sunda förnuft. Var går gränsen för Gry Forsell till exempel?

Det är inte bara vill-vara-tuff-Gry som förekommer i boken, utan hon har sällskap av Victoria Benediktsson, Lady Diana, Nancy Reagan, Whitney Houston, Odens fru Frigg, Ulla Winblad och ett gäng andra kvinnor, även namnlösa (kanske är det du och jag?). Alla dessa tillkortakommanden. Hjälp!

Männen kommer inte undan så lätt de heller, eller snarare - i synnerhet de kommer inte undan. Kan män läsa den här boken och skratta åt den? Jag hoppas det, men tvivlar på att de är så jättmånga. Fast Arne Weise är nog inte så förtjust i den, det vågar jag lugnt påstå.

Nä, hörrni, läs Prins Charles känsla själva, det blir nog bäst så. Den passar alla som har sinne för humor och törs ifrågasätta könsrollerna, genustänkandet, den romantiska kärleken och psykoanalysen. Det är också kul att få förklarat för sig varför vi i vår kultur föredrar monogami och varför vi (=kvinnor) har behov av att prata känslor.

Teckningarna är svartvita och ser ut typ så här:

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.