söndag, februari 06, 2011

Junior börjar förskolan

Krokodilflickan Junior som i giraffseriens första bok Jösta och Johan (recenseras här) adopterades av giraffpapporna Jösta och Johan har hunnit bli fem år gammal och äntligen får börja på förskolan. Hon är överlycklig, men också orolig. Kommer de andra ungarna vilja vara tillsammans med henne när de får se henne? En krokodil? Den nya boken heter Junior börjar förskolan och är även den skriven av Anette Skåhlberg och tecknad av Katarina Dahlquist.

Junior får först en egen krok med sitt namn på och sedan är det dags att träffa alla barnen. Duvan Dennis blir rädd och björnen Bibbi glad medan lejonet Leila, elefanten Elin och strutsen Sven blir mest nyfikna. Hyenasmåttingarna Hej, Halloj och Hurra bryr sig inte, de är för små och sover mest.
 

Junior får många frågor om hur hans föräldrar ser ut, hur långa de är och så. "Min pappa Jösta är fem meter lång och pappa Johan är nästan tre", berättar Junior, varpå ungarna blir övertygade om att de måste vara bamsigaste bamsiga krokodilvidunder, farligare än farligast.

När Jösta och Johan kommer för att hämta Junior på eftermiddagen, utbryter det panik, ungarna springer hals över huvud för att gömma sig. Men inga krokodiler kommer, in genom dörren tittar något annat in.

"Två giraffer med väldigt långa halsar
skrattar och ropar hej,
är det någon härinne
som vill åka rutschkana säg?"

Gissa om det blir ståhej och kul! När Junior är på väg hem, med sina pappor svans i hand, tänker hon att till den där förskolan vill hon gå varendaste dag.

Junior börjar förskolan passar för barn i åldern 2-6 år. Det är kombinerad bok och ljudbok, en cd-skiva ingår. På skivan finns det två versioner av sagan inspelade - en "vanlig" och en godnattsversion i långsammare uppläsning. Mycket praktiskt, tycker jag. Det är författaren Anette Skåhlberg själv som läser och hon gör det utmärkt, som alltid. Det är roligt att lyssna på henne, särkilt med tanke på att texten är lite på rim.

Och illustrationerna? Stora härliga bilder i glada färger. Lilla Junior är riktigt söt! Jag tycker om ungarnas miner och jag ler åt grodan Knut som är dagisfröken. Katarina Dahlquist är jättebra på att fånga känslo- och ansiktsuttryck. Jag har alltid tyckt om hennes teckningar och gör det den här gången också.

Jag är övertygad om att både Jösta och Johan och Junior börjar förskolan är som gjorda för att älskas av människobarnen i Juniors egen ålder. Om du har sådana springande runt benen på dig, unna dem dessa böcker. De är jättecharmiga.