måndag, februari 14, 2011

Jag älskar dig så mitt hjärta brister

Idag är det Alla hjärtans dag och vad passar då bättre än att rekommendera en bok om fördomsfri och gränslös kärlek?

Selma och Hugo är sju år och jättekära, så kära att de bara måste gifta sig. De blir kung och drottning i sitt eget lilla kärleks- och fantasirike. Jag älskar dig så mitt hjärta brister av Anette Skåhlberg (text) och Katarina Dahlquist (bild) är en rikt illustrerad kapitelbok för ungefär sex- till tioåringar och det speciella med boken är att Hugo är en pojke med Downs syndrom. Hugos utvecklingsstörning nämns aldrig rakt ut och är inte heller något som flickan Selma på minsta vis är medveten om, för henne är Hugo den finaste, underbaraste och speciellaste pojke i hela skolan, hennes prins och kung och bästa vän. Vi vuxna ser Hugos typiska utseende på bilderna och förstår genast - fast gör barnen det på samma sätt?

När Hugo en dag kommer hem till Selma för att leka skattjakt och äta middag, säger Selmas mamma att Hugo måste åka hem igen. Att hon inte kan ta ansvar för honom för han är sjuk. Men vaddå? Visst, han var förkyld i förra veckan men nu är han frisk igen. Så varför tjatar hon då om att han är sjuk?

Jag älskar dig så mitt hjärta brister visar en stor respekt för barnens känslor genom att ta dem på allvar medan den sätter vuxnas fördomar på prov och under kritik. Samtidigt rör sig barnen i en värld där verklighet och fantasi går i varandra, precis så som det är - och borde vara - i barnens värld. Det tycker jag om. Många spännande händelser äger rum i boken och förutom kärleksromantiken bjuds det på bus, läskigheter, småfarliga upptåg och magi.

Anette Skåhlberg skriver fängslande och på ett sätt som gör att man ogärna vill sluta läsa och Katarina Dahlquists illustrationer bjuder som vanligt på stora fina bilder i mjuka, glada färger. Ansiktsuttrycken är levande och känslorna fullkomligt strålar ut ur ögonen på figurerna.

Det här en bok som lämpar sig för högläsning eftersom textmassan är relativt omfattande.

Länge leve kärleken!