tisdag, februari 08, 2011

Hur var det att gästa Bokmässan i helgen?

Foto: Malin Johansson


Det här är vi, några av bloggambassadörerna tillsammans med Bokmässans grundare Bertil Falck (mannen till vänster) och webredaktören Hanna Johansson (sitter på stolen längst till vänster). I helgen träffades vi nämligen i Bokmässans lokaler på Svenska mässan i Göteborg för att dels få göra ett lika avslappnat som intressant och spännande studiebesök bakom kullisserna för Bokmässan, dels för att diskutera utvecklingen av Bokmässans diskussionsforum på nätet - Bokmässan community.

Under söndakvällen, mellan minglet och middagen, hade Bertil Falck ordet och han gav oss nyfikna bokbloggare bakgrunden till hur det hela egentligen började. Det var mycket trevligt att lyssna på honom och samtidigt få smutta på lite vin och mumsa i sig nötter och oliver. Vid halv nio på kvällen övermannades vi dock av hunger så inget annat återstod än att sluta "arbeta" och börja äta. En smaskig matbuffé serverades. Och så lite mera vin. Samtal, samtal, samtal. Sååå trevligt!


På måndag morgon var det uppstigning som på en vanlig arbetsdag, nästan i alla fall. Frukosten serverades klockan åtta på 23:e våningen (vi bodde på Gothia Towers) men tyvärr rådde det dimma ute så utsikten var i princip lika med noll. Jaja, man kan inte få allt.


Efter frukosten var det full fart fram till lunch, vi satt i Bokmässans trevliga kontorslokaler. Av informationschefen Birgitta Jacobsson Ekblom fick vi veta många intressanta siffror när det gäller mediebevakningen av Bokmässan, man förstår verkligen att Bokmässan är en jätteapparat. Tomas Belfrage som är utställningsansvarig berättade i sin tur om vilket pussel det är att få till det i utställningshallen så att alla utställare får plats och blir nöjda (kan avslöja att det rör sig om ett gediget handarbete med färggranna post-it-lappar), medan programchefen Gunilla Sandin delade med sig av informationen kring arbetet med seminarieprogrammet. Och alla tillsammans gav också en och annan rolig anekdot om än den ena, än den andra författaren.

När någon behövde ta en bensträckare kunde han eller hon roa sig med en stunds humor som hängde i form av små tavlor på väggarna i korridoren. Den här var mångas favorit:


En stor punkt på dagordningen var utformningen av Bokmässan community - idéer flödade och det gavs konkreta tips på allt från innehåll, layout, flöde och diverse webbverktyg. Birgitta och Hanna antecknade så pennorna glödde. Grundtanken bakom communityn är att Bokmässan som normalt bara varar fyra dagar per år borde kunna expandera och liksom pågå hela året om, i form av fria samtal.

Närmast i tiden hoppas vi därmed att vi kan börja starta diskussionsgrupper på communityn, för det är viktigt att det litterära samtalet kommer igång på allvar där. Det ska finnas något för varje boksmak. Vi bokbloggare ska se till att det sker, dels genom att sätta igång diskussionerna, dels genom att locka nya läsare att bli medlemmar. Bokmässan community är för läsare, bokälskare och utställare, det är de som har ordet fritt. Communityn är inte Bokmässans ansikte utåt, vilket är på sin plats att påpeka. Ingen annonsering ska finnas där, till exempel. I dagsläget har communityn 3200 medlemmar. Vi hoppas på fler!

Det finns inget fungerande bokforum i Sverige, inte ännu. Det har gjorts försök (t.ex. Boktipset), men utan större framgång. Så vi är övertygade att Bokmässan community har en viktig funktion att fylla.

Efter lunch som för min del innebar den berömda räkmackan, var det dags för avsked och avfärd hemåt.

Dygnet i Göteborg var mycket givande tycker jag, hoppas jag pratar även för de andra - såväl bokbloggarna som arrangören. Jag uppskattar att Bokmässan har gett oss bokbloggare ett erkännande som de boksamtalsproffs vi faktiskt är och att Bokmässan vågar lyssna på oss och ta del av våra kunskaper och erfarenheter kring litterarära samtal i sociala medier. Jag uppskattar också att jag/vi har fått möjligheten att bidra till Bokmässan communitys utveckling. Jag tror att 2011 kommer att bli ett spännande bokmässeår - i den tyskspråkiga litteraturens tecken.


Läs också vad Bokmässan skriver om träffen på sin hemsida. Och vilka var bokbloggarna som jag hade nöjet att umgås med på inspirationsträffen? De här: Boktokig, En bokcirkel för alla, A fraction of the web, Lyrans noblesser, Fiktiviteter, Pocketblogg, Eli läser och skriver, Malin the Writer och Marias bokliv.