måndag, januari 24, 2011

Kärlekens geografi

Med Nina Bouraouis böcker är det så att har man läst en vill man läsa fler. De är ofta små till formatet men smäller till och drabbar en med stor kraft. Kärlekens geografi är den tredje boken som jag har läst av henne och är lika fascinerad över den här som över Innan männen och Dockan Bella (läs mina recensioner här och här). Nina Bouraouis litterära styrka ligger i språket, i det konstnärliga men likväl precisa uttrycket. Hon är en sann språkkonstnär utan att för den sakens skull krångla till saker och ting. Tvärtom visar hon oss hur man kan ge även den starkaste känslan ett namn.

Kärlekens geografi handlar den växande passionen mellan en författare och hennes betydligt yngre beundrare. Han är en konstnär som finner inspiration i kvinnans utgivna Dagbok och skickar henne länken till sin hemsida som hon sedan med allt större besatthet följer. Kärleken gror, passionen växer, hon blir förälskad i P. P:s unga ålder ser hon mest som en fördel eftersom han därmed inte kan vara en del av hennes förflutna. De skriver till varandra först, sedan börjar de träffas även i det verkliga livet, skriver igen. Jag tycker mycket om hur t.ex. deras första intima möte skildras:

"Vi stod hud mot hud, utan språk, slräckslagna och lyckliga över upptäckten av det vi innerst inne var."

Jaget i boken funderar mycket kring sina känslor och kring P:s känslor, hon tänker och resonerar kring kärlek och intimitet och det är så vackert skrivet att man blir alldeles svag i knäna. Men floskler är bannlysta, inget sådant finns hos Bouraoui. Hon beskriver inte kärleken med ord man vanligtvis förväntar sig utan gestaltar känslorna så att resultatet blir den underbaraste underbara litteratur. Det blir poetiskt och smart, starkt och mjukt.

"Vi var inte bara vid liv, vi var mitt i livet, i det som var allra vackrast och allra osäkrast, allra skörast och allra starkast."

Om du ännu inte har läst något av Nina Bouraoui (född 1967) som är en av Frankrikes mest begåvade unga författare, gör det ganska snart. Hennes böcker förtjänas att bli lästa av många! Det är texter som låter oss vila i vardagen, sjunka ner in i oss själva en liten stund. Och väl där kan vi i lugn och ro fundera över de stora frågorna här i livet.

Kärlekens geografi översattes av Maria Björkman.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.