söndag, december 19, 2010

"What happened that night? Your final night."

Så börjar dikten. Ted Hughes dikt om Sylvia Plaths sista dagar i livet.

I SvD igår kan man läsa en artikel om Ted Hughes för inte så länge sedan upptäckta dikt om Sylvia Plaths sista tid i livet (hon dog den 11 februari 1963), tiden och timmarna innan hon dukade fram frukost åt sina barn, tätade dörrspringorna i köket, la huvudet i ugnen och satte på gasen. Ted Hughes och Sylvia Plath är ett av litteraturhistoriens mest kända äkta par, också ett av de som blev mest olyckliga tillsammans. Mycket passion, mycket sorg.

Man vet inte exakt vad som försigick Sylvias självmord, de allra sista dagboksanteckningarna är borta, så upptäckten av Ted Hughes dikt blev lite av en medial bomb i amerikansk tv.

Under sommaren 2009 läste jag Sylvia Plaths Dagböcker, en läsning som var spännande, lärorik, gripande - och oförglömlig. Det blev ett flertal läsrapporter kring denna "boktjockis" under tiden - läs gärna slutrapporten och klicka dig sedan vidare om du så önskar. Fast några av er trogna läsare kommer säkert ihåg "Plath-serien".

Strax innan Sylvia Plath dog kom hennes delvis självbiografiska roman Glaskupan ut - den skriver jag om här. Rekommenderas i allra högsta grad!