onsdag, december 08, 2010

På spåret - 2500 frågor till hemmakupén

Om man tar i beräknande hur stor tittarskaran är som har På spåret som ett av sina absoluta favoritprogram på tv, så borde idén att lansera en På spåret-bok som är ett spel som är en bok bädda för succé. Det är också vad förlaget hoppas på när de lagom till jul har släppt boken På spåret - 2500 frågor för hemmakupén. Men men...

Jag har testat boken i ett par dagar och är tyvärr besviken. Eller besviken och besviken, inte helt och hållet... Så här är det: Hur jag än anstränger ser jag ingen som helst koppling till tv-programmet På spåret, möjligen förutom omslagsbilden, förordet av duon Lindström & Luuk, en förteckning över samtliga deltagare genom åren samt en tillbakablick över tv-programmets historia. Själva frågesporten har ingenting gemensamt med tv-versionen av På spåret. Och det retar mig. I boken finns det inga kluriga ledtrådar, frågan Vart är vi på väg? ställs aldrig och det ges inte heller någon geografisk plats att ta sig vidare ifrån. Det är vad jag vill ha! Och säkert du också. Bara 2500 frågor med fyra svarsalternativ rakt upp och ner. Med facit på slutet. Och den där manicken i bokens nedre hörn som slumpmässigt eller kontrollerat väljer ut frågorna, håller reda på spelarna och räknar poängen.

Manicken, även fint kallad spelmodulen, hindrar dig också från att fuska, utifall att du skulle ha lust med det. Nackdelen med manicken, förutom att man inte kan fuska, är att det blir ett fasligt bläddrande i boken fram och tillbaka hela tiden eftersom modulen visar bara frågans nummer och inte dess ordalydelse. Hur den lyder måste du bläddra dig fram till. Titta gärna på videoklippet här nedan, så får du en klar bild av hur boken och tävlandet fungerar samtidigt som jag själv slipper förklara allting.Men bortsett från att jag tycker att titeln På spåret minst sagt är missvisande, så är det här en fin bok. Trevlig layout, många och vackra bilder, de allmänbildande frågorna smart uppdelade i sju kategorier (världen, Europa, Sverige, historia, kultur och nöje, sport och djur och natur). Naturligtvis är frågorna av varierande svårighetsgrad. Fast jag önskar att sidgränsen mellan de olika ämneskategorierna var tydligt markerad på något sätt.

Jag tycker att På spåret-boken borde ha hetat något annat eftersom upplägget är som vid vilket frågesport som helst. Jag testade boken både själv (vilket går alldeles utmärkt, icke att förakta) och genom att spela tillsammans med min man. Summan av kardemumman var det nästan roligast att enskilt läsa boken som ett intressant uppslagsverk - med inbakat tävlingsmoment, förvisso. Om jag läser alla 2500 frågorna och kommer ihåg svaren, kan jag lugnt anmäla mig till vilken frågesport som helst, typ Vem vet mest, och kamma hem en fet vinst. Det tror jag faktiskt. För då kommer jag att veta precis allt. Då menar jag ALLT.

På spåret är en underhållande och fin bok med allmänbildande frågor för varje vetgirig människa men snälla förlaget, ändra titeln om ni kan. Så slipper folk känna sig lurade.


Boken finns att köpa på Bokus och på AdLibris.