torsdag, december 16, 2010

Idag fyller Jane Austen år och svt ska sända "Emma"

Jane Austen skulle fylla 235 år idag den 16 december, vilket jag uppmärksammade endast tack vare den här fina bilden på Google. Fick direkt sköna Austen-vibbar.

Kanske är det just jubileet som gör att svt2 ska sända Emma som tv-serie i fyra delar i jul. Första avsnittet visas redan nästa onsdag (22 dec) klockan 20.00. Jag ska titta för på något sätt känns det som att ett klassikst kostymdrama då och då (så där en gång per år) är något av en livsnödvändighet. Och gärna till jul, faktiskt. Att titta på Emma kommer att bli riktigt mysigt.

Romanen Emma av Jane Austen kom ut första gången 1815, och den håller än. Läses och läses, ges ut på nytt och igen. I somras utkom den i en nyöversättning av Rose-Marie Nielsen. Kanske en julklapp?

Om du är en Jane Austen fantast eller känner någon som är det vill jag tipsa om en hemsida som man blir alldeles sjuk av: finfina Austen-prylar av alla möjliga sorter i massor: tröjor, muggar, anteckningsböcker, almanackor, tygkassar, väskor, magneter, klistermärken, affischer, förkläden... tja, vad som helst verkar det som. Nu är det bara att ringa till tomten och göra en beställning...