måndag, december 27, 2010

Halvvägs i 2666, kreativiteten som vaknat till liv och en liten mellandagsutmaning

I en vecka har jag nu hållit på med Roberto Bolaños mastodontverk 2666 och kommit halvvägs. Läser och läser men läsningen går bara sakta fram. Varsamt kanske är det rätta ordet. Inte för att texten är tung eller svår men likväl måste jag ta en paus efter trettio fyrtio sidor för det känns som att något livsviktigt måste smältas först innan en ny tugga tas. Trots att handlingen inte alls är komplicerad och inga djupa filosofiska spörsmål diskuteras på boksidorna är läsningen av 2666 som att passera ljudvallen eller något i den stilen varje gång man tränger in i den verklighet som bokstäverna avbildar, en sådan kraft är det i texten. Jag tycker att 2666 är en mycket speciell bok - eller egentligen är det fråga om fem böcker. Jag är nu inne på den fjärde och allt som allt har jag fem hundra sidor kvar.

På juldagens morgon svepte jag in mig i min nya gosiga morgonrock och kröp upp i soffan för att läsa en stund innan dagen tog fart på allvar och det var väl tur det, för annars skulle jag aldrig ha tagit reda på hur väl boken och morgonrocken matchade varandra. Boken i rätt sällskap... En liten högtidsstund. Vid det tillfället läste jag bland annat följande:

"Människan lever inte av nyttig mat allenast. Man måste läsa böcker. Inte titta så mycket på tv. /.../ När man läser slösar man aldrig bort sin tid."

Det budskapet fann jag så trevligt att jag i stundens ingivelse plockade fram tygpennor och en ny vit disktrasa och skapade en "litterär" dito, plötsligt drabbad av barnslig skaparlust. Det var kul att leka lite, strunt samma att resultatet blev "lätt" amatörmässigt.

Eftersom det i nio fall av tio är min man som diskar hemma hos oss skadar det inte att göra honom påmind om att det jag eventuellt sysslar med under tiden också är viktigt, haha.

Det har slagit mig en sak nu i skrivandets stund. Vilket citat eller boknördigt budskap skull du vilja skriva på din alldeles egna disktrasa? Och varför inte göra verklighet av tanken? Kila till Panduro om du har möjlighet (finns annars även på nätet), köp tygpennor och ett paket vita disktrasor, gå hem igen, skapa något tjusigt att torka av diskbänken med och visa oss sedan din skapelse på bloggen. Lite mellandagspyssel vore väl kul! Jaha, så blev det en utmaning till slut av alltihopa. Och jag som bara tänkte skriva om hur det är att läsa Bolaño.