torsdag, december 09, 2010

En som inte fick Nobelpriset i år heller (och en som kanske aldrig ens kommer att vara aktuell)

Sydkoreanen Ko Un har länge varit tippad som Nobelpristagare i litteratur men har dragit en nitlott i år också . Han är poet och har skrivit uppemot 150 böcker. Om inte det är imponerande så säg! Jag har dock inte läst en enda av dem, antagligen inte du heller. Koreanska poeter slänger man sig inte över i första taget, hur omtalade de än är. Förutom poet är han en före detta zenmunk och frihetsaktivist med fängelsestraff bakom sig. Hans mest mastodonta diktverk heter Tiotusen fotspår, tog 30 år att skriva och omfattar ca 5000 personer utspridda över ca 30 bokband.

Men varför skriver jag om honom? Egentligen är det ett sammanträffande. Först såg jag den här bilden på babelbloggen (vilken härlig bokröra!), sedan lyssnade jag på ett program om honom i Biblioteket (P1) och tyckte att det var intressant att få höra lite mera om poeten Ko Un vars namn man hör varje år i Nobelprissammanhang, samt ta del av några av hans dikter. Lyssna gärna på det!

Jag rekommenderar programmet även av ett annat skäl - också den sydafrikanske deckarförfattaren Deon Meyer porträtteras på ett intressant sätt (hans senaste bok Devils Peak blev årets bästa översatta deckare, för övrigt). Deon Meyer kommer från Sydafrika, skriver på afrikans och kombinerar spänning med moraliska problem (titta gärna på hans hemsida). Tack vare programmet blev jag intresserad av hans bok Jägarens hjärta, så vi får se om det blir av.

7 kommentarer:

enligt O sa...

Har läst en samling som var helt fantastisk! Läs Ko Un!!! Deon Meyer gav jag upp efter en halv bok. Det luktar bokbloggssnobberi...

Ingrid sa...

Jag instämmer i vad Linda säger ovan- läs Ko Un! Här får du ett smakprov!

En mygga

Jag har blivit myggbiten.
Tusen tack, lilla mygga!
Varför? Jo, nu känner jag att jag lever.
Jag kliar mig.

Jag hoppas fortfarande på att han ska få sitt välförtjänta nobelpris!

Bläcklilja sa...

Vilken underbar bild från hans arbetsrum! Man blir ju ruggigt nyfiken på att gå och rota i de där bokhögarna... :)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

enligt O: Japp, ett praktexemplar av bokbloggssnobberi.

Ingrid: Vilken härlig dikt. Påminner lite om min favorit Aspenström.

Inser att Ko Un ska läsas!

Stefanie sa...

Ko Un poesi närmar sig ju ändå kortprosan. "Död i gryningen" och Jägarens Hjärta" är bra, "Devils Peak" är svagare, och Meyer skriver på Afrikaans!

Anonym sa...

Stopp och belägg! - "Koreanska poeter slänger man sig inte över i första taget ..." väldigt synd om människor känner sig hämmade över 1. att han är korean och 2. poet. Mer lättillgänglig poet får man leta efter. Faktiskt! Se mina blogginlägg förra året. Koreas Fröding!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Lustigkulle: Ja, jag skäms redan över den meningen - det är tydligt att även jag har obefogade rädslor och fördomar ibland, pinsamt värre. Fördelen med att jag skrev så är att jag nu vet att jag har misstagit mig och på köpet blivit supernyfiken på Ko Un. Tack för att du också bidragit till att skingra mitt mentala mörker.