lördag, december 18, 2010

En ny nätbokhandel har slagit upp portarna

På bokmässan i Göteborg i september träffade jag två entusiastiska unga kvinnor med en läslust så stor att de bestämde sig att starta en egen bokhandel på nätet. Det var inte under bokmässan de fattade beslutet, det var redan fattat, men de berättade om sina planer och om idén bakom företaget. Och nu är Susanne Fritz och Gunilla Ståhl igång, två tuffingar som vågar utmana Bokus och AdLibris. Deras nätbokhandel hittar du på adressen http://www.fritzstahl.com/ .

Det speciella med Fritz Ståhl är att de kombinerar det ideella med det kommersiella eftersom vi som handlar böcker bidrar samtidigt med en liten slant till ett spännande och lovvärt läsprojekt i Honduras slumområden. Läs mer om det genom att klicka på länken.

Och vad tycker jag om sajten som helhet? Det är lätt att orientera sig på sidan och hitta det man söker även om utbudet ännu inte är heltäckande (Leif GW Perssons kriminalroman Den döende detektiven finns t.ex. inte som inbunden, bara som ljudbok) och en snabb prisjämförelse visar att priser på inbundna böcker i vissa fall ligger lite högre här än på Bokus eller AdLibris (t.ex. Spill. En damroman av Sigrid Combüchen kostar 177 kronor hos AdLibris, 178 kr hos Bokus och 193 kr hos FritzStåhl), men då får man ta läsprojektet i Honduras i beaktande. Pocketböcker kostar drygt 40 kronor, vilket är vad det brukar vara när man handlar på nätet.

Jag gillar grafiken och symbolerna för bl.a. de olika menyerna på bokbuffén, för övrigt ett ypperligt hjälpmedel för den som inte vet han eller hon ska välja för bok. Bokbuffén fungerar även som smörgåsbord för bokcirklar. Det är också trevligt med en läspanel som tipsar om böcker och recenserar samt att vem som helst kan kommentera böckerna i utbudet.

Annars har jag gjort mitt första blygsamma inköp hos FritzStåhl idag - en ny väggalmanacka av Berglins var ett akut måste. Men mer kommer det säkert att bli så småningom.