tisdag, december 07, 2010

De krushuvade och andra pelikaner

Fjolårets Augustprisvinnare i faktaboksklassen Brutus Östling är tillbaka med en ny häftig fågelbok i storformat och det är vi jätteglada för hemma hos oss eftersom han är allas vår favoritfågelfotograf. Brutus Östlings fotoböcker visar alltid fåglarnas personliga sidor, oavsett art. Det här senaste boktillsottet heter De krushuvade och andra pelikaner och innehåller precis som föregångarna förutom vackra foton intressanta och initierade texter, nu av Susanne Åkesson som till vardags är professor i zoologisk ekologi vid Lunds universitet. Förresten har hon varit Östlings kompanjon förut, så man kan vara säker på att symbiosen de emellan fungerar mer än väl.

Den här gången har Brutus Östling valt ett lite annorlunda sätt att fotografera fåglarna, nämligen med vidvinkelobjektiv, vilket har gett många annorlunda och festliga perspektiv på dessa fantastiskt stora och vackra fåglar (jag är särskilt fascinerad av de röda näbbarna). Som bonus får man i bakgrunden hela landskapet och miljön där pelikanerna lever. Normalt brukar bakgrunden vara diffus, så man kan säga att motiven i De krushuvade är flerbottnade. Dynamiken ökar också.

Huvudpersonerna (alltså huvudfåglarna) i De krushuvade och andra pelikaner är som titeln antyder mest pelikaner i allmänhet och de krushuvade dito i synnerhet, men bland birollsinnehavarna återfinns även skarvar och hägrar.

De flesta av bilderna är tagna vid Kerkinisjön i norra Grekland där fiskarna har tagit de krushuvade pelikanerna till sitt hjärta och matar dem under vintern med fisk och fiskrens. Och om sanningen ska fram så är det tack vare matningsknepet som Brutus Östling lyckades komma så nära fåglarna med sitt vidvinkelobjektiv.

Susanne Åkessons texter bidrar fortlöpande med fakta och information och sätter bilderna i ett ett mer allmängiltigt miljörelaterat sammanhang. De är intressanta och matiga men ändå lättfattliga. Bland annat belyser Susanne Åkesson problematiken med krympande våtmarker runt om på jorden, vilket inte bara drabbar hotade arter som exempelvis krushuvade pelikaner utan väldigt många andra arter också.

De krushuvade är ännu en i raden av Brutus Östlings fantastiska fågelböcker som inte bara får oss att komma närmare fåglarna utan också ger oss en insikt och förståelse när det gäller miljöer och fåglarnas levnadsbetingelser.

Ta dig en titt och få ett smakprov genom att klicka på länken. Om du vill läsa min recension av Östlings bok Att överleva dagen från 2009 klickar du här. Fler fotoböcker (också av Brutus Östling) hittar du genom att klicka på bilden under rubriken Fotoböcker i spalten till höger här på bloggen.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.