torsdag, december 30, 2010

Bakåt och framåt 2010/2011

Så var det då återigen dags för lite summering och framåtblickande här på Bokmania (också), det är förskräckligt vad tiden går fort. Under 2010 har jag läst sammanlagt 69 böcker, vilket är 9 färre än 2009 och lika många som 2008. Det verkar nästan bli statistiskt säkerställt att 70 böcker, plus minus några stycken hit eller dit, är ungefär vad jag mäktar med att läsa under ett år.

Inför nyåret 2010 hade jag fyra nyårslöften. Hur gick det med dem?

Nyårslöfte nr 1 var att utvidga den geografiska bredden i mitt läsande, jag ville läsa mer asiatiskt, mer östeuropeiskt, mer afrikanskt och även mer nordiskt.

Jag har läst 3 böcker från Asien, 4 från Östeuropa, 1 från Afrika och 5 från Norden (förutom Sverige). När det gäller svenska titlar har jag läst 35 böcker skrivna av svenska författare - alltså hälften, vilket jag tycker är mycket bra. Som invandrare tycker jag att det är spännande med svensk litteratur och den ligger alltid (och fortfarande) nära till hands att upptäcka. Sammanfattningsvis måste jag tyvärr konstatera att jag inte har uppfyllt nyårslöftet 2010 då den geografiska utvidgningen inte blev större än 2009, så en framtida skärpning är på sin plats.

Nyårslöfte nr 2 och 3 var att vara restriktiv i fråga om boknyheter och i första hand läsa böcker som redan står i bokhyllan här hemma. Det gick så där, men inte helt förkastligt.

Nyårslöfte nr 4 var att prioritera lästid framför bloggtid och där lyckades jag bäst, tycker jag. Jag har inte fallit för frestelsen att delta i alla utmaningar och enkäter som florerar i bloggosfären varje vecka, bara ibland. Priset för att hålla sig undan är att man känner sig lite utanför blogggemenskapen ibland, men jag hinner/orkar helt enkelt inte att vara så aktiv i alla lägen, fast det vore kul förstås.

Och inför 2011? Tja, samma som förut samt lite mera läsning från det tyskspråkiga litteraturområdet - med tanke på bokmässans inriktning. Jag hoppas också att kontaktnätet mellan oss bokbloggare kommer att stärkas under nästa år, vi är ju redan väldigt mycket på G.

Tack alla bokbloggarkompisar för många bra boktips och för alla trevliga stunder framför datorn under det gångna året. Ha det gott och läs, läs, läs! Kram på er.