onsdag, december 15, 2010

Årets bästa skönlitterära böcker - lästa och olästa

Tips på hårda klappar under granen och listor med titlar på årets bästa böcker finns att läsa lite varstans så här års och då är det klart att jag också vill bidra. Summera lite grann. Fast ju mer jag funderar över boktitlarna desto mer inser jag att jag har en oförsvarlig mängd av det bästa från 2010-års bokskörd oläst. Eller så skulle jag kunna vända på det - jag har sparat mycket av det goda till senare eftersom jag vill känna den där härliga känslan att längta efter en bra bok så länge som möjligt. Jag vill helt enkelt inte erkänna att jag inte har hunnit med alla godbitarna. Det finns annars också en praktiskt aspekt av att vänta några några månader med boknyheter, nämligen att man då eliminerar risken att gå på en nit. Med andra ord är det nu bara säkra kort kvar av det som står på min måste-läsa-listan från 2010-års utgivning.

1. Av årets boknyheter som jag har läst rekommenderar jag med varmt hjärta följande tio böcker (samtliga finns recenserade här på bloggen):

Sofi Oksanen, Utrensning (roman)
Kerstin Ekman, Mordets praktik (roman)*
Sara Stridsberg, Darling River (roman)
Aravind Adiga, Mellan attentaten (roman)
Patti Smith, Just Kids (självbiografi)*
Nam le, Båten (noveller)
Torgny Lindgren, Minnen (självbiografi)*
Kristina Sandberg, Att föda ett barn (roman)
David Nicholls, En dag (roman)*
Roberto Bolaño, 2666 (roman) [I och för sig håller jag på och läser den här just nu men är till 99% säker på att den kommer att hamna på årets 10-topplista.]

* De här böckerna har jag lyssnat på som ljudbok och varit mycket förtjust i uppläsningen, bara så att även det kommer fram.

2. Och så min måste-läsa-lista, alltså böcker från 2010 som jag ytterst ogärna skulle vilja missa. Därför tog jag mig igår till biblioteket och gjorde en reservationsräd på några av de böcker som jag inte har hemma. Den här listan bygger på boktips från författare, bokrecensenter och bokbloggare vars smak jag litar på eftersom jag av erfarenhet vet att den överensstämmer med min egen. Som av en händelse har det blivit en 10-topplista också, fast med ännu olästa böcker.

Nina Bouraouis, Kärlekens geografi (roman)
K O Knausgård, Min kamp (roman)
Sigrid Combüchen, Spill. En damroman (roman)
Beata Grimsund, En dåre fri (roman)
J A Phillips, Lark och Termite (roman)
Peter Törnqvist, Kioskvridning 140 grader - En wästern (roman)
Yvonne Hirdman, Den röda grevinnan (biografi), som ljudbok
Petina Gappah, Sorgesång för Easterly (noveller)
Richard Yates, Easter Parade (roman)
Morgan Alling, Kriget är slut (självbiografi, barndomsskildring)

3. Sammanlagt har jag hittills i år läst 66 böcker vilket är ungefär som det brukar vara. Jag är en långsam läsare och klarar sällan att läsa fler böcker än lite drygt över sjuttio. Dessutom hade jag gilltigt förfall i somras när det gällde läsning och kom efter. Men va fasiken, det är ju ingen idrott det här, eller hur.

4. Och vilken bok som får priset för årets tristaste läsupplevelse av mig? Taddaaaaa, vinnaren är...... taddaaaaa: Syndaflodens år av Margaret Atwood. Det var en klar utklassningsseger.