söndag, november 07, 2010

Tre länder - ett språk: Tyskspråkiga författare i min bokhylla

Eftersom temat för nästa års Bokmässa är Tre länder - ett språk, har ett flertal av bokbloggarna börjat göra förteckningar över böcker av tyskspråkiga författare. Böcker som de har i sina bokhyllor, lästa eller olästa. Syftet är att med gemensamma krafter få till en variant av en tyskspråkig litteraturlista men titlarna bör finnas översatta till svenska för att komma med. Initiativet kommer från Lyrans noblesser.

Min boklista ser ut på följande vis:

Timmen mellan hund och varg (roman, Silke Scheuermann)
Hjärtdjur (roman, Herta Müller)
Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv (roman, Herta Müller)
Crazy (roman, Benjamin Lebert)
Parfymen (roman, Patrick Süskind)
På västfronten inget nytt (roman, Erich Maria Remargue)
Fritt fall (roman, Juli Zeh)
Våtmarker (roman, Charlotte Roche)
Sånger (lyrik, Friedrich Hölderlin)
Slottet (roman, Franz Kafka)
Amerika (roman, Franz Kafka)
Processen (roman, Franz Kafka)
Förvandlingen (novell, Franz Kafka)
Dagböcker 1914-1923 (Franz Kafka)
I straffkolonien och andra berättelser (noveller, Franz Kafka)
Siddhartha (novell/roman, Hermann Hesse, Nobelpriset 1946)
Katarina Blums förlorade heder (roman, Heinrich Böll, Nobelpriset 1972)
Högläsaren (roman, Bernhard Schlink)

Sedan har jag också boken Vi barn från Bahnhof ZOO av Christiane E som är en tragisk och gripande självbiografisk historia (nästan av dokummentär karaktär) om en ung tonårsflicka som hamnar i drogmissbruk. Jag tror inte att boken finns på svenska, men filmen (från ungefär 1980) med samma titel finns på dvd. Jag rekommenderar den!

Likaså kan jag varmt rekommendera På västfronten inget nytt, en fantastisk klassiker, samt den relativt nya Crazy som är lite annorlunda och som väckte en enorm uppståndelse i Tyskland när den kom ut 1999.

Och så här ser bokbloggarnas tyskspråkiga litteraturlista ut.

3 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag lånar en del av dig till min lista Ivana. Förstår inte hur jag kunde missa Remarque, av honom har jag läst flera romaner. Faktiskt har jag även läst Gänget i tunnelbanan (jodå på svenska) av Christiane F. Dessutom lade jag med tvekan till Våtmarker...

violen sa...

Läste Crazy 2001 och minns den väl än idag, rekommenderas!
skrev såhär:

Lebert Benjamin: Crazy *** Varför är inte det här en ungdomsbok? Den har ju precis det konceptet, ung man är sviken av vuxenvärlden men finner i viss mån sig själv. Javisst, då blir det genast en bildningsroman och det kanske är för avancerat. Men det är precis såna här böcker ungdomar skulle läsa. Vilsenhet, svårigheter, pubertetsångest. Men också kamratskap och filosofiska funderingar och solidaritet.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Lyran: Jaha, så "Vi barn från Bahnhof ZOO" heter "Gänget i tunnelbanan" på svenska, det är bra att veta. Och att boken alltså finns på svenska. Måste se efter om den går att få tag på. Inte för att jag behöver den, men ändå..

Violen: Man kanske kan klassificera "Crazy" som en bok för unga vuxna, om man nu vill vara noga.


Annars har jag kompletterat min lilla boklista med ytterligare en titel som jag råkade missa vid första genomgången av bokhyllan. Igår kväll upptäckte jag att jag också har nobelpristagaren Heinrich Bölls roman "Katarina Blums förlorade heder", på tyska till och med. En kvarleva sedan utbildningen. En bra roman som jag valde att behålla för evinnerliga tider.