onsdag, november 03, 2010

Mitt ljudboksbibliotek växer

Ljudböcker har länge varit ett fullvärdigt alternativ till vanlig läsning för mig, jag brukar säga att jag läser med öronen. Har svårt att klara mig utan några längre perioder. Oftast sker lyssnandet i bilen på väg till och från jobbet, inte sällan när jag promenerar, ibland när jag står och stryker eller städar, då och då när jag målar. Jag gör ingen skillnad mellan böcker som har pärmar och som bara består av ljudvågor. En bok är en bok är en bok.

Jag minns när jag började med boklyssnandet, det var för drygt tio år sedan. Jag pluggade litteraturvetenskap och pendlade och mest av en slump upptäckte jag att ett flertal av klassikerna på litteraturlistan fanns att låna som ljudböcker på kassettband. Jag lånade dem. En free-style och ett par kassettband tog förhållandesvis liten plats i väskan samtidigt som jag kunde på-riktigt-läsa en annan bok hemma. Det var höjden av effektivitet, kändes det som, men också en annan typ av läsupplevelse. Konstigt nog var det mest så kallade klassiker som fanns som kassettböcker på mitt bibliotek på den tiden.

Lyssnandet gav mersmak och jag fick blodad tand, att läsa med öronen blev en vana och ett behov. Så småningom lämnade kassetbanden scenen och cd-skivorna gjorde inträde. Under några år hade jag alltid en cd-bok liggande i bilen. Cd-böcker var inget jag brukade köpa, de var alltid lånegods. Tills mp3-böckerna gjorde entré... Med dem förändrades också mina boklyssnarvanor för nu är det enkelt och lättviktigt att lyssna även när jag är ute och går med hunden.
En intressant iakttagelse som jag gjorde under övergången från kassettböcker till cd-böcker var att nyutgiven litteratur dominerade utbudet medan klassikerna var underrepresenterade. Men den nyutgivna litteraturen var nyanserad - jag vill minnas att det skönlitterära fältet var relativt brett från början. När det för inte så alldeles länge sedan började komma mp3-böcker var det nästan uteslutande deckare som gavs ut först, tätt åtföljda av relationsromaner med kvinnligt prägel. Det är lätt att lista ut vilka författarnamn som dominerar mp3-utbudet på biblioteket idag. Uppenbarligen hände något på vägen - ambitionen att tillgängliggöra litteratur gav vika åt ambitionen att sälja så mycket som möjligt med så lite möda som möjligt. Men det börjar ta sig, ingen ko på isen och ingen yxa i sjön. Sannerligen! Som tur är så har böcker utan-bäst-för-datum ingen brådska, de kan lugnt bida sin tid och vänta tills populärlitteraturen har gjort jobbet och banat vägen genom hörselgångarna.

Nu lite siffror (enligt DiWeekend 2010-09-24):
Under 2009 sjönk förlagens försäljning av ljudböcker med nästan 12% i pengar och 16% i volym - samtidigt som det gavs ut färre titlar på cd. Av de 846 000 sålda ljudbokstitlarna var, trots nästan en fördubbling i fjol, bara 8% nedladningsbara eller strömmade.

För en skådespelare innebär en ljudboksinspelning av en normallång roman ett ca 10-dagars jobb. Under ett pass på 3 timmar klarar man ca 40 sidor. Snittarvodet är 40 tusen kronor inlusive egna förberedelser och omläsningar.

Uppläsaren spelar en oerhört stor roll för upplevelsen av boken. Han eller hon kan både höja och stjälpa boken, tycker jag. Och man har sina favoriter, så klart, men bäst är det när författaren själv läser sin bok. Det gillar jag.

Med mp3-böckernas intåg föddes mitt egna ljudbibliotek och här om dagen märkte jag att jag nästan kan börja prata om en liten ljudbokshylla. Vad har jag för ljudböcker då? Här finns hela den brukiga listan som fram till idag innehåller 15 titlar:

Michail Bulgakov: Mästaren och Margerita
Lars Kepler: Hypnotisören
Torgny Lindgren: Minnen
Lena Ebervall: Ers Majestäts olycklige Kurt
David Lagercrantz: Syndafall i Wilmslow
Maria Sveland: Att springa
Kerstin Ekman: Mordets praktik
Mark Levengood: Hjärtat får inga rynkor
Mark Levengood: Sucka mitt hjärta men brist dock ej
Mark Levengood: Och jag läste att det var omöjligt att leva lyckligt förutan dig
Aino Trosell: Hjärtblad
Jerome K Jerome: Tre män i en båt
Sigrid Undset: Jenny
Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Fjodor Dostojevskij: Brott och straff

Ers Majestäts olycklige Kurt och Hjärtblad har jag ännu inte lysnnat på och inte läst heller, de är nya tillskott.


Vad har du för förhållande till ljudböcker?