måndag, november 22, 2010

Imorgon bär det av till Svejk-landet

Till Tjeckien, till Tjeckien, detta fantastiska Svejk-land. Efter nästan ett och ett halvt års uppehåll åker jag imorgon för att hälsa på min familj och gamla kompisar. Stackars min make och hund lämnar jag hemma åt deras öde, så taskig är jag.

Det blir inte mycket tid till läsning i Brno, särskilt inte med tanke på att även viss kurslitteratur måste packas ner och noga studeras under vistelsen, men en eller två skönlitterära böcker tänker jag ta med mig. På planet dit ska jag läsa tyskt, har jag tänkt. Fast i översättning. Har påbörjat Vi barn från Bahnhof Zoo (eller Gänget i tunnelbanan som boken heter på svenska) av Christine F. Och som reserv tar jag Mrs Dalloway av Virginia Woolf, det lutar åt det just nu i alla fall (alternativet är Happy Sally av Sara Stridsberg). Sedan finns det böcker i mors bokhylla, om suget efter något annat eller gammal nostalgi skulle komma. För att inte tala om alla härliga boklådor jag måste kartlägga och finkamma - bara de inte har gått i konkurs under tiden. Och medan jag åker buss och spårvagn kors och tvärs ska jag lyssna färdigt på En dag. Det blir nog bra.

Vi syns, Tjeckien är inget internetlöst land och min lilla datorkompis ska förstås följa med.