fredag, november 19, 2010

Det stormar kring Svenska Deckarbiblioteket

"Misshandel av ett kulturverk i Eskilstuna" lyder dagens kulturdebattrubrik i Eskilstuna Kuriren apropå kommunens beslut att flytta norra Europas första och enda Deckarbibliotek från sina fina ljusa lokaler där Svenska Deckarbiblioteket huserat i flera år till små och fönsterlösa utrymmen dit ingen människa hittar. Även i mina ögon är detta ett märkligt och sorgligt beslut. Det finns ett till kriminallitteraturbibliotek i Europa och det ligger i Paris. Så Eskilstuna har verkligen en särställning här som politikerna borde värna om på alla sätt och vis.

Förra året firade Svenska Deckarbiblioteket sitt 20-årsjubileum med pompa och ståt, vilket jag också bloggade om, och i år förpassas det till skuggorna. Snacka om att vinden har vänt. Men fråga mig inte varför, antagligen något rävspel bakom kulliserna (hela affären har nämligen även en personlig aspekt).

Svenska Deckarbiblioteket är en unik och viktig institution som fungerar huvudsakligen som ett forsknings- och studiebibliotek. Sammanlagt finns det omkring 14 000 volymer i Deckarbiblioteket och varje år tillkommer 80-100 nya svenska titlar, så beståndet växer så det knakar. Det finns även en stor klippsamling av recensioner från åren 1939-1979 och dessutom, vilket är Deckarbiblioteket extra stolt över, hela Maj Sjöwalls och Per Wahlöös referensbibliotek om kriminologi. Du kan läsa mer om samlingarna här om du är intresserad.

Många författare och forskare lockas till Eskilstuna och Svenska Deckarakademin brukar till och med förlägga ett par av sina möten här, bland annat det på hösten då man utser och tillkännager årets bästa svenska deckare respektive årets bästa översatta kriminalroman.

Eftersom det är imorgon eftermiddag som Deckarakademin har sitt höstmöte för att avslöja titeln på årets bästa deckare tänker jag åka dit och kolla läget. Efteråt blir det diskussion om deckargenrens utveckling under de senaste åren och vart den kan tänkas ta vägen framöver. Kan bli intressant. Deckarakademin ska också presentera sin egen kommande bok 221 bästa deckare du måste läsa innan du mördas. Haha, undrar om jag kommer att nappa, jag som inte är någon deckarfantast.

Har du hört talas om Deckarbiblioteket?