lördag, november 06, 2010

Bokmässan 2010 är död, länge leve Bokmässan 2011!

Bokmässan 2010 är död, länge leve Bokmässan 2011! Knappt har jag hunnit att skriva upp datumet för nästa års Bokmässa i min kalender förrän jag blivit inbjuden till att medverka i ett (bok)bloggprojekt på Bokmässan Community (bli gärna medlem du också, så kan du bland annat lyssna gratis på ett antal seminarier). Jag ska bli Bokmässans bloggambassadör! Inte bara jag själv, alltså, utan tillsammans med fjorton andra bokbloggare från hela landet. Roligt ska det bli! Nu ska vi få en gemensam och officiell plattform att glatt gruppkramas på. Nej, jag skojar så klart, kunde inte låta bli. Självklart ska vi inte gruppkarams, vi ska vara grymt seriösa. Jag/vi ska blogga på Fritt ord 3-4 gånger i månaden och ämnet är naturligtvis litteratur och kultur.

I det här fina blocket och med den snygga pennan ska jag anteckna mina idéer kring vad jag ska blogga om på Bokmässan Community. Så jag inte glömmer bort snilleblixtrarna, haha. Blocket och pennan är kära souvenirer från Bokbloggarcafét.

Temat för Bokmässan 2011 är tyskspråkig litteratur, vilket jag gillar. Tre länder, ett språk. Jag är ganska väl bevandrad i den klassiska tyskspråkiga litteraturen men har pinsamt stora luckor när det gäller den samtida. Det blir liksom inte av, särskilt inte att läsa på originalspråket fast jag kan tyska mycket bra. Och jag tycker om tyskan, den kan vara vacker och välljudande, tro det eller ej. Förresten, vill du veta vad jag skrev min d-uppsats i tyska om? Patrick Süskinds roman Parfymen. Min tes var att boken var en parodi på romantiken och det var också exakt det jag kom fram till. Mycket spännande. Gud vad roligt jag hade medan jag skrev. Drygt fyrtio sidor Parfymen-nörderi, det var härliga tider det! Tänk om Patrick Süskind kommer till Bokmässan 2011, det vore superhäftigt. Men tyvärr är han den skygga författartypen och så vitt jag vet så var det ganska tyst kring honom ett tag. Det finns/borde finnas fler böcker av honom översatta till svenska, så kolla gärna. Han är mycket läsvärd. En liten nätt bok som heter något i stil med Duvan, till exempel.

Min förhoppning är att jag under årets gång hinner uppdatera mig på området ny tyskspråkig litteratur så jag slipper skämmas när det väl blir dags att mingla på Bokmässan nästa höst. Lyran har redan sträckt ut sin hjälpande hand i form av en skräddarsydd läsutmaning. Och Karin kommer att hålla bokcirklar med inriktning på översatt tysk litteratur.