måndag, november 29, 2010

Bokhandel & café är en utmätkt kombination


Det finns ett ställe i min tjeckiska hemstad Brno som är helt utan konkurrens i fråga om en boknörds välbefinnande, nämligen mitt favvofik i en av stans största och bästa boklådor (ett stort sortiment på flera språk fördelat på två våningar). Jag kan gå omkring här i timmar för att sedan slå mig ner och ta en kopp kaffe eller te och läsa en stund. Eller blogga som nu. Dessutom är det rökfritt här, vilket annars inte hör till vanligheterna. Man kan säga att böckernas närvaro skyddar mot rökning, en positiv sidoeffekt av läsning. Icke att förakta förmodar jag. Visst, den här bokhandeln går inte att jämföra med sina världsberömda kusiner i Paris eller New York, men jag gillar den i alla fall. Dessutom har jag aldrig varit varken i Paris eller NY. Så bara därför.

Dagens svenska bokspaning visade att förutom Stig Larsson exponeras Jan Guillous Arn-trillogi samt tre fyra titlar av Torgny Lindgren (t.ex. Dorés bibel och Norrlands akvavit). Närvaron av Torgny Lindgrens böcker både förvånade mig och gladde mig, för jag föreställer mig att miljön han beskriver inte är helt lätt att uppskatta i översättning då böckerna kräver vissa kulturella referenser. Men jag har mer än gärna fel. Det är jättebra.
Slutligen några fina ord att ta till sig på vägen, sagda av filosofen Descartes. Jag fotade av dem där de hängde på en vägg någonstans: