måndag, oktober 18, 2010

Nomineringar till Augustpriset 2010 är klara

Den 22 november 2010 delas för 22:a gången Augustpriset ut och det är Svenska Förläggareföreningen som årligen delar ut Augustpriset i tre olika kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Syftet med Augustpriset är att lyfta fram den svenska kvalitetslitteraturen samt varje år fokusera intresset och försäljningen på de nominerade titlarna. Alla svenska bokförlag kan nominera. Priset är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor till författaren.

Om du vill läsa på vilka grunder den ena eller den andra boken nomineras klickar du här.

När det gäller den skönlitterära klassen som ligger i alla fall mig varmast om hjärtat känner jag att jag är fasligt dåligt uppdaterad. Det är bara Darling River som jag har läst. Mest nyfiken är jag på Sigrid Combüchens roman Spill men Peter Törnquists bok Kioskvridning 140 grader. En wästern har jag också hört mycket gott om. De övriga är, så att säga, ett oskrivet blad för mig. Annars trodde att Anyuru och Fioretos skulle finnas med bland de nominerade, men där misstog jag mig.

Barn- och ungdomsböcker:

Anna Ehring, "Syltmackor och oturslivet"

Maja Maria Henriksson, ”Jag finns”

Jenny Jägerfeld, ”Här ligger jag och blöder”

Eva Lindström, ”Jag tycker inte om vatten”

Sofia Nordin, ”Det händer nu”

Lena Sjöberg , ”Tänk om”


Fackböcker:

Henrik Ekman, ”Vargen – den jagade jägaren”

Yvonne Hirdman, ”Den röda grevinnan”

Kristoffer Leandoer, ”Mask. Litteraturen som gömställe”

Magnus Linton, ”Cocaina”

Moa Matthis, ”Maria Eleonora, drottningen som sa nej”

Tina Thunander, Resa i Sharialand, Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien


Skönlitteratur:

Sigrid Combüchen, ”Spill”

Magnus Florin, “Ränderna”

Johan Jönson, ”Livdikt”

Sara Stridsberg, "Darling River"

Peter Törnquist, "Kioskvridning 140 grader. En wästern"

Magnus William-Olsson, "Ingersonetterna"