torsdag, oktober 07, 2010

Mario Vargas Llosa får Nobelpriset 2010

Mario Vargas Llosa (1936) heter alltså årets Nobelpristagare i litteratur. Ett oväntat val, tycker jag, men har för övrigt ingen uppfattaning huruvida det är bra eller inte. Jag har inte läst något av honom men har förstått att många är ganska bevandrade i hans produktion.

Den peruanska författaren får priset "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Bland hans senaste böcker på svenska finns bland annat Den stygga flickans rackartyg och Paradiset finns om hörnet. Andra böcker på svenska är till exempel Kriget vid världens ände och Bockfesten.

Läs mer om författaren på http://www.mvargasllosa.com/ eller hos Norstedts.

Om man inte har läst något av Llosa kan man börja med Den stygga flickans rackartyg, säger vissa som tror sig veta, bland annat för att man får skildringar av Peru men även för språkets skull - vet ej närmare vad det innebär. Men tydligen får man samtidigt en del gubbsjuka på köpet. Utan att veta det har jag plockat upp just den boken ur hyllan på biblioteket. Den verkar intressant av baksidestexten att döma. Gissar att det bakom en kärlekshistoria döljs något mycket mer problematiskt och allmängiltigt. Fast det där att Llosa skulle vara gubbsjuk drar ner lässuget lite.

För övrigt var stämningen vid biblioteksdisken ganska avslagen, inga högljudda hurrarop eller "äntligen" hördes, bara bibliotekariernas stilla mumlande i klungan runt radion. Det var ganska folktomt också, kanske för att vädret är så förskräckligt idag.

På Norstedts dansas nu samba och dricks champagne. Har de fest eller?