måndag, oktober 18, 2010

Jösta och Johan

Giraffen Jösta och giraffen Johan kommer till det ögonblick i livet då de vaknar på savannen en morgon och känner att de vill stadga sig och skaffa barn. Men hur ska det gå till när de är av samma sort, likadan och likadan? Så är upptackten till Anette Skåhlbergs och Katarina Dahlquists bok Jösta och Johan som är en bilderbok för barn i åldern 2-6 år. En underbar berättelse om ett ämne som vi vuxna kanske tycker är komplicerat och svårt men en treåring suger i sig utan att blinka. På vuxenspråk heter ämnet "de homosexuellas rätt till adoption".

Tack vare Anettes penna och Katarinas pensel är Jösta och Johan en saga full med kärlek, längtan, ömhet, humor, överraskande vändningar, farliga missförstånd, beslutsamhet och ... så klart... ett lyckligt slut. Det är en spännande vandring som Jösta och Johan företar sig på jakt efter en unge att adoptera. Många ungar finns det på savannen, men att bara ta en - det går ju inte. Och helst ska ju ungen likna papporna åtminstone lite grann. Som en struts kanske? Han har ju också en lång hals. Men men, så enkelt är det inte. Fast till slut hittar de ett övergivet ägg med en unge i. Vilken lycka! Och vilken överraskning när ägget kläcks och ut kommer en liten krokodiltjej, den sötaste och finaste i hela världen...

Jag tycker mycket om Jösta och Johan. Sagan är skriven på rim och rolig att läsa, men är ännu roligare att lyssna på. Då funkar rimmet bättre. När man läser texten själv haltar rimmet ibland men Anette Skåhlberg vet precis var hon ska lägga betoningarna någonstans så det blir tusen gånger bättre när hon läser. CD-skivan medföljer boken och innehåller två versioner av sagan: en vanlig (6 minuter lång) och en godnatt-version i lite långsammare tempo (8 minuter lång). Boken är precis lagom lång för att en liten människounge ska kunna hålla koncentrationen uppe.

Katarina Dahlquists illustrationer utstrålar mycket harmoni. Det är mjuka helsidesbilder, sol- och kärleksvarma. Bläddra i boken genom att klicka här.

Till jul kommer uppföljaren av Jösta och Johan ut. Då ska krokodilflickan Junior börja på förskolan. Jag väntar redan otåligt...