söndag, oktober 03, 2010

Jag läser - alltså finns jag (läsdagbok)

Länge leve fina anteckningsböcker! Idag ska jag inviga min nya läsdagbok, en som har den fina titeln Jag läser - alltså finns jag. Det är en bra titel, för om jag mot all fömodan skulle råka tvivla på att jag finns på riktigt kan jag bara slå upp den och kolla. Läser jag? Jajamensan! Skönt, då kan jag vara lugn. Men skämt åsido.

Egentligen är jag inte i något direkt behov av en ny läsdagbok då jag påbörjade en ny vid årsskiftet - en helt vanlig anteckningsbok i A5-format, fast med lite snyggare hårda pärmar och med många blad. Jag tänkte långsiktigt när jag valde den. Åtminstone några år skulle den hålla, var min tanke då. Men så har den här lilla turkosblåa raringen dykt upp och jag känner ett påträngande behov att föra över årets alla lästa böcker (ett drygt femtiotal) i den. Utifall att någon skulle undra om jag inte har vettigare saker att göra så kan jag uppriktigt säga att det har jag, förvisso...

Förutom linjerade sidor att skriva på innehåller läsdagboken citat om böcker och litteratur, vilket jag gillar.

"Det enda skälet till att skriva en bok är att man inte kan låta bli."
(Märta Tikkanen)

Anteckningsbokens 160 sidor (borde räcka ett tag) är fördelade på nio kapitel av olika slag. Kapitlet Böcker jag har läst är längst, hela hundra sidor, medan det något udda kapitlet Böcker jag önskar att jag hade skrivit själv är bara tre sidor långt.

Läsdagbokens samtliga kapitel är:

Böcker jag har läst
Böcker jag vill läsa
Böcker jag tänker läsa igen
De sämsta böcker jag har läst
Böcker jag borde läsa
Några böcker jag tar med till en öde ö
Böcker jag gärna läser högt
Böcker jag önskar att jag hade skrivit själv
Mina favoritcitat

Det återstår att se om just den här läsdagboken är praktisk eller bara snygg. Fast det känns som att den är praktisk. Också. Lätt att få plats i handväskan, med hårda pärmar och ett läsband.

Nu ska jag ta och sätta igång.


Köp läsdagboken på Bokus eller på AdLibris.

9 kommentarer:

Fru E sa...

Åh vad fin! Var har du hittat denna nånstans?

Gothique sa...

Åh, jag är lite besatt av läsdagböcker och just den här varianten har jag inte sett förr. Tack för tipset!

Evas värld sa...

Jag köpte den fina Book Journal från Moleskine i höstas med ambitionen att skriva om de böcker jag läser - det har jag inte gjort tråkigt nog! Men fin är den.

Cecilia sa...

Åhh jäklar vilket köpbehov jag fick nu! Tidigare har jag bara använt mig av vanliga anteckningsblock, men den här var ju mkt finare :)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Fru E: Den ges ut av Brombergs och finns både på Bokus och AdLibris.

Cecilia: Ett köpbehov kan man bara stilla på ett sätt - genom att köpa det man vill ha ;-P

Gothique: Det var så lite så.

Eva: Hur kommer du då ihåg vad du har läst och när? jag skulle inte klara mig utan en läsdagbok, har haft olika i flera års tid.

Full bokylla sa...

Det rycker i köpfingrarna. Och då har jag ju ett gäng andra böcker som jag ändå måste beställa... farligt!

Vixxtoria sa...

Jag fick den här läsdagboken gratis när jag köpte böcker i Brombergs monter på bokmässan. Den är verkligen jättefin, men jag kommer nog inte att använda den själv, så jag måste fundera ut vem som allra bäst behöver den i present. Det verkar ju på kommentarerna här som att den i alla fall är eftertraktad av en del :-)

Letar julklapp sa...

Hej!
Skulle du rekommendera den här läsdagboken framför den lilla röda som bara heter "läsdagbok"? Försöker nämligen hitta den bästa läsdagboken i julklapp till en vän ;)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Letar julklapp: Ja, nog skulle jag rekommndera den alltid. Tycker att den här blåa är klart roligare och snyggare i utformningen. Jag gillar den föratt s frihet.

Fördelen med den röda kan event vara just att det står förtryckt vad man ska skriva på vilken rad - om man enbart söker enkelhet och struktur.