torsdag, oktober 28, 2010

Barnböcker som inte fick chansen att bli min barndoms böcker

I kvällens Babel var det en del intressant prat om barnböcker och 70-talet och jag förstår att ni som är i min ålder (40+) eller därikring och tittade på programmet upplevde en viss igenkänning. Kanske väcktes några läs- och bokminnen till liv. Men eftersom jag var barn och tonåring i ett annat land i en annan del av Europa, saknar jag de referensramar som krävs för att till fullo uppskatta reportage av det här slaget.

Nu kommer jag till det här inläggets kärna: Med utgångspunkt i mitt födelseår 1965 - vilka böcker skulle jag ha älskat under de första 10 åren av mitt liv om jag levde i Sverige då? Jag är uppriktigt nyfiken och ber er därför att ge mig era bästa svenska barnbokstips för barn som var i 2-10-års åldern under åren 1965-1975 (ungefär). Hoppas att det är underförstått att jag är ute efter andra böcker än Pippi & company för de känner jag ju så klart till. Jag har stor lust att åka till biblioteket sedan och be om att få böckerna framburna ur magasinet ut i dagsljuset, bara för att åtminstone känna på dem lite grann, bläddra igenom dem, lukta på dem.

Så snälla ni, ge mig bokens och författarens namn och gärna en kort motivering till varför jag skulle ha älskat boken. Tack, tack.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Historien om någon av Egon Möller-Nielsen & Åke Löfgren. Skriven redan 1951, men jag och min syster hade den när vi var små (vi är båda födda i början på 70-talet). Nu har min barn också fått den. Du skulle gillat boken eftersom den är på rim, och spännande på barns nivå. Vem är det som gjort en våt fläck på golvet och vem har vält ner blomkrukan?

Ylva sa...

Jag är född 1974, men tänkte ändå berätta om några barnböcker jag minns. Jag tyckte mycket om Morfar är sjörövare av Jan Lööf, Måns och Mari från vår till vinter av Kaj Beckman, Bland tomtar och troll (samling som jag fick varje jul), böckerna om Malkolm av Gunilla Lundgren.

Annettes bokblogg sa...

Åh, jag läste massor och mycket blandat. T ex hästböckerna om Pysen; Rudolfsson, Jill-böckerna; Ferguson, Fem-böckerna; Blyton, en ganska bortglömd Lindgren var också en favorit: Rasmus, Pontus och Toker. Sedan var det ju Wilders serie om Det lilla huset på prärien och Maria Gripes Skuggserie. Mycket, mycket mer så klart, men detta kom jag på i en hast!