söndag, september 26, 2010

Vilken bok(mässe)lördag det var igår!

Jag nämde förut att jag skulle läsa Alice i Underlandet på tåget till (och från) bokmässan och redan efter ett par sidor insåg jag hur rätt jag hade i mitt bokval - åtminstone om man drar ett likhetstecken mellan att tågledes rusa genom landskapet och att falla genom ett tunelliknande kaninhål. I båda fallen undrar man vad som kommer att hända härnest, när man kommit fram. Om Alices förehavanden berättar jag i ett annat inlägg. Nu är det min upplevelse av årets bokmässa som ska rapporteras. Ett Underland och Kaosland i ett, kan man säga.

Årets höjdpunkt var att jag inte bara fick skymten av utan till och med växlade några ord (för min del på mycket knagglig engelska) med Erica Jong. Detta medan hon signerade sin memoarbok Förföra demonen åt mig. Jag må lida av kändiskultsjukan, men glad är jag. Det kändes häftigt att stå öga mot öga med henne efter att ha sett henne kvällen innan mosa Skavlan i tv:n.
Självklart passade jag på att ta en bild på Erica Jong och även Maria Sveland som satt bredvid Erica vid signeringen. Rädd att flyga, Bitterfittan och Att springa är alla tre recenserade här på bloggen (använd gärna sökfunktionen för att hitta till texterna).

En av anhalterna under dagen blev SR:s scen där jag lyssnade på Bob Hansson som läste sin novell Till mamma. Det är nämligen så att han vann Sveriges radios Novellpris 2010 med den. Förresten är den helt lysande, jag hörde den ett par gånger förut. Lyssna gärna på den om du har missat den. Typisk Bob Hansson, om man nu kan säga så.

Sedan ville jag lyssna på Torgny Lindgren, men i där var det så mycket folk och så dåligt ljud att jag gav upp efter en stund och kilade vidare. Flera monterbesök stod på programmet. De trevligaste mötena hade jag hos Brombergs bokförlag, Sekwa förlag, Elisabet Grate förlag och Sagolikt bokförlag. Inte bara för att de är generösa med recensionsböcker utan framförallt för att de har tid och lust med samtal. Små bokförlag med stor kärlek till böcker.

Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist från Sagolikt bokförlag

Jo, sedan såg jag också Petina Gappah. Men tyvärr var det inte läge att tränga sig på och tigga om en signering men hennes noveller (Sorgesång för Easterly) blir knappast mindre lockande att läsa för det.

En glädjeskutt gjorde jag när jag i The English Bookshops monter hittade just den penguinmuggen som jag suckat efter i ett par års tid, den med A Room of One´s Own (Virginia Woolf). Lila. Det fanns bara en kvar! Teet imorse smakade med ens mycket godare...

En förhoppning om ett eventuellt samarbete kring bokprat väcktes i Kraft&Kultur:s monter. Deras Kulturbutik finns i Eskilstuna och jag tycker att det vore en jättebra sak. Hoppas de hör av sig. Visitkort byttes i alla fall.

Bokbloggarcafét får jag inte glömma! En mycket bra initiativ av Karin på En bokcirkel för alla. Det var roligt att träffa ett flertal andra bokbloggarnördar och lyssna på de inbjudna gästerna (Fritz&Ståhl, Sekwa, Bokhora). Lyran och Karin berättar ingående på sina bloggar om träffen så jag bara hänvisar till dem via länk (Lyran här, Karin här och här). De visar lite bilder också. Till och med Skånskan hade en artikel om bloggcafét på första sidan idag. Coolt.

Avslutningsvis en lista på böcker som jag fick med mig hem:

Sorgesång för Easterly av Petina Gappah (Zimbabwe)
40 piskrapp för ett par byxor av Lubna Ahmad al-Hussein (Sudan)
Hetta av Ian McEwan (England)
Förföra demonen av Erica Jong (USA)
Döda vita män av Johan Hakelius
Alex Dogboy av Monica Zak (Sverige)
Jösta och Johan av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist
Jag älskar dig så mitt hjärta brister av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist
Jag läser - alltså finns jag (en läsdagbok)

Sammanfattningsvis var det en härligt intensiv dag med personliga möten, mentala input och boktips. Så vad gör det att man traskar omkring i trängseln, känner sig som inslängd i en torktumlare, är törstig, kissnödig, kaffesugen och har ont i benen och axlarna. Vad gör det att sitta åksjuk på ett x2000-tåg i flera timmar på en och samma dag. Bokmässan är värt det.