lördag, september 04, 2010

Kungens födelsedag


Kungens födelsedag är den tredje och sista boken i en serie om människor som enligt marknadsföringen vill vara mer än de är, vilket i och för sig är en ganska luddig beskrivning, men ändå sann. Böckerna är skrivna av Petter Lidbeck under pseudonym Hans Koppel.

De två föregående romanerna i serien heter Vi i villa och Medicinen. Tyvärr har jag inte läst Medicinen, bara Vi i villa och nu Kungens födelsedag.

Hur är då Kungens födelsedag? Inte lika rolig och smågalen som Vi i villa (läs min recension här), men helt klart underhållande. Trevlig. Detta är (liksom Vi i villa) en bok att läsa i ett svep en vardagskväll då man vill ha lugn och ro med lite skön humor och inte längtar efter att anstränga hjärncellerna så värst mycket. Det är en vilsam bok och man läser ut den på en dryg timme, bara så där. Det kan också vara en perfekt bok att läsa under till exempel en kortare tågresa. Liten och nätt får den plats i handväskan och medresenärerna får ynnesten att se läsarens förnöjsamma ansikte, utslätat och avspänt och med ett svagt leende på läpparna.

Kungens födelsedag handlar en del om kungen och kungen drömmer om att göra skillnad för han har det faktiskt ganska tråkigt till vardags, men det är inte så lätt att komma på hur detta att-göra-skillnad skulle gå till.

Under en bilfärd genom Stockholm hamnar kungen plötsligt mitt i en oanmäld sittstrejk mot bilismen och denna händelse för så småningom samman ett antal människor vars vägar börjar korsas på grund av en händelsekedja som sprider ringar på vattnet. Vi träffar åklagardottern och miljöktivisten Milou, hennes kompis Markus som vikarierar på långvården, gumman Elin som snart fyller 110, dementa Malén med sitt välbehållna barnasinne, livvakten Johan som saknar Borlänge och sin styvdotter, hans kollega Sanna som man inte skiter på näsan, den kvinnliga stjärnadvokaten som mest tänker på sex med sin man och ... hm, det var nog hela persongalleriet, det. En brokig skara.

Eftersom Kungens födelsedag är en trevlig bok så går naturligtvis allt vägen för lilla kungen, det kan jag ändå berätta utan att förstöra läsningen för någon.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.