torsdag, september 09, 2010

En liten bok om konst

Ni som har följt den här bloggen tillräckligt länge vet att jag tycker om att måla och att det förutom litteraturintresse även finns ett visst konstintresse inneboende hos mig. Därför är det inte konstigt att jag dras till böcker om konst, också. Som den glada målarkludd jag är beundrar jag de stora målarna och har under min levnad tillbringat åtskilliga stunder med att förstummat stirra på reproduktioner av klassiska och moderna målningar och i mitt stilla sinne undrat hur i hela världen har de burit sig åt. Konsthistoria liksom litteraturhistoria kännetecknas av stilar och strömningar och delas i epoker som inte är så lätta att hålla i sär för gemene man och kvinna. Man glömmer. Och eftersom man glömmer så lätt är det bra att ha en liten smidig "uppslagsbok" till hands.

En liten bok om konst som jag fick hemskickad i förra veckan är bokstavligen liten och smidig. Bara lite större än min handflata, med en epok/period/konststil per uppslag. Text på ena sidan av uppslaget, en bildreproduktion på den andra. Informationen som ges i texterna är sparsam och täcker endast det mest väsentliga men samtidigt fungerar den som en vägledning och "tipsbank" om man vill söka efter mer någon annanstans.

Boken behandlar främst västvärldens och Europas konsthistoria från stenåldern och fram till våra dagar (inklusive konceptkonst, videokonst, fotografi) och trots det lilla formatet får man hum om hur samhällsutvecklingen alltid påverkat konsten, att förändringar i konsten gått hand i hand med förändringar i samhället, antingen som en avbild eller motreaktion. Ungefär som litteraturen alltså.

De flesta av bilderna som finns i En liten bok om konst har man så klart sett förut (t.ex. Mona Lisa) men en del är nya för mig, vilket gör att den här lilla lättsmälta konstguiden ändå känns fräsch och givande. Det finns något nytt att upptäcka, något nytt att lära sig, något nytt att bli nyfiken på.

Ett roligt inslag i boken är gör-det-själv-sidorna som uppmuntrar till egna konstnärliga experiment. Till exempel kan man förvandla sig själv till en fauvist.

En liten bok om konst är skriven av Anna Spaak, Catrin Carlberg och Vic Hendeberg.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.