måndag, augusti 16, 2010

Nu vet jag hur många olästa böcker jag har

I kväll har jag ägnat mig åt den njutningsfulla sysselsättningen att plocka med mina böcker och sortera om i bokhyllan. Vid fikat i söndags tipsade mig Boktoka om systemet att sortera sina böcker i fyra grundsektioner - lästa inbundna böcker, olästa inbundna böcker, lästa pocketar och olästa pocketar. Det tyckte jag var smart, eftersom jag gärna vill hålla koll på vilka olästa böcker som ligger och väntar på sin tur. Så nu står de skönlitterära böckerna i fyra grupper. Inom varje sektion är det vidare alfabetisk ordning som gäller, som alltid. Ingen färgsortering här, nänä. Bara ren funktionalitet.

Självklart kunde jag inte låta bli att efteråt räkna hur många av mina böcker som ännu är olästa. Och? Jo, det är 58 inbundna och 44 pocketar som ligger i vill-läsa-högen. Ett hundra två olästa böcker i bokhyllan således. Hoppsan. Marginell felräkning kan ha skett men det är ändå flera hyllmeter... Med andra ord: Om jag läser en bok i veckan räcker de i två år utan att jag skulle behöva köpa/få/låna någon ny bok överhuvudtaget. Men hur i all världen skulle det vara möjligt? Att inte ha något nytillskott på två år?! Sånt finns inte på kartan. Men visst borde jag skärpa mig och bli bättre på att gräva där jag står, det borde jag faktiskt. Äsch, man kan aldrig ha för många böcker, varken lästa eller olästa.


Hur står det till hos dig när det gäller antalet olästa böcker?