måndag, augusti 16, 2010

Nu vet jag hur många olästa böcker jag har

I kväll har jag ägnat mig åt den njutningsfulla sysselsättningen att plocka med mina böcker och sortera om i bokhyllan. Vid fikat i söndags tipsade mig Boktoka om systemet att sortera sina böcker i fyra grundsektioner - lästa inbundna böcker, olästa inbundna böcker, lästa pocketar och olästa pocketar. Det tyckte jag var smart, eftersom jag gärna vill hålla koll på vilka olästa böcker som ligger och väntar på sin tur. Så nu står de skönlitterära böckerna i fyra grupper. Inom varje sektion är det vidare alfabetisk ordning som gäller, som alltid. Ingen färgsortering här, nänä. Bara ren funktionalitet.

Självklart kunde jag inte låta bli att efteråt räkna hur många av mina böcker som ännu är olästa. Och? Jo, det är 58 inbundna och 44 pocketar som ligger i vill-läsa-högen. Ett hundra två olästa böcker i bokhyllan således. Hoppsan. Marginell felräkning kan ha skett men det är ändå flera hyllmeter... Med andra ord: Om jag läser en bok i veckan räcker de i två år utan att jag skulle behöva köpa/få/låna någon ny bok överhuvudtaget. Men hur i all världen skulle det vara möjligt? Att inte ha något nytillskott på två år?! Sånt finns inte på kartan. Men visst borde jag skärpa mig och bli bättre på att gräva där jag står, det borde jag faktiskt. Äsch, man kan aldrig ha för många böcker, varken lästa eller olästa.


Hur står det till hos dig när det gäller antalet olästa böcker?

18 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag slutade räkna vid 91 härförleden. Lilla O hade visst 91 olästa böcker, och jag ville bar försäkra mig om att jag hade fler. Och det hade jag; det räckte att bara räkna första bokhyllan.

Så jag gissar att jag har fler än 102 också, Nordisk familjebok i 22 band oräknad.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Genast tar min tävlingsinstinkt vid, haha. Finns alltså utrymme att handla fler. Känns bra.

Bokbabbel sa...

usch, jag vill inte ens veta för då täcks jag inte köpa nya böcker. men många är de, det är jag övertygad om! skulle gärna kunna tänka mig att ordna böckerna så där, men jag delar ju hem med min fästman så jag vet inte riktigt var han skulle komma in i systemet :P Plus att jag för tillfället är nöjd med att ha pocket och inbundet i samma hylla, efter fem år av dem på olika hyllor

Anonym sa...

Jag sorterade i ett liknande system nyligen (olästa romaner på ett ställe, men olästa och lästa deckare i samma hylla. Har färre lästa av det sistnämnda för just deckare brukar jag lämna vidare om det inte är Arne Dahl!) men räknade inte. Kanske läge! Fast med tanke på hur många recensionsböcker det börjat trilla in nu i augusti så får det vara en ständigt ökande siffra...

Marias bokliv sa...

jag ser 37 olästa pocket (och en inbunden) här ifrån soffan... Då råkar jag veta att jag har fler nedpackade bland resten av boksamlingen. Men man måste ju ha många att välja på så man kan hitta precis rätt bok för rätt tillfälle. Därför fortsätter tillflödet

Hanneles bok-paradis sa...

jag räknar inte :)

Gunnar Bjursell sa...

Det beror på om jag räknar dem som finns i bokhyllan eller dem jag önskar att jag hade läst eller skulle vilja läsa under min livstid?!
I sistnämnda fall rör det sig om ett oräkneligt antal böcker men i förstnämnda kan det nog vara ett 70-tal. Detta eftersom jag innan flytt till Frankrike sålde merparten av mina böcker till vänner och bekanta - eller gav bort. Kunde inte ta med. Dock endast de lästa men i alla fall en förlust! Såg ett reportage i fransk tv, en intervju med modeikonen Karl Lagerfeld. Han satt i sitt bibliotek med sina 300 000(!) böcker!! Nu kan man alltid fråga sig hur många av dessa han läst men uppenbarligen läser han ganska flitigt - även om han i ett annat program beskrev sig som ytlig och en person som inte alls uppskattade intellektuella eller intellektuella samtal.

Titti sa...

Sist jag räknade hade jag 250 olästa böcker. Om det har blivit fler eller färre sen dess vet jag inte. Jag hoppas på färre men jag tänker inte räkna en gång till. Är rädd för vad jag kommer fram till...

nilla|utanpunkt sa...

Jag har mina olästa precis som på din bild, d v s i en svajande trave. Här kommer man inte in i hyllan förrän man är läst och så gillad att man med säkerhet kommer läsas igen! (jag antar att jag därmed får betraktas som en hårding....;-)

Hans Persson sa...

Jag har läst och oläst för sig men inbundet och pocket blandat, för stunden.

Lästa böcker står i alfabetisk ordning men oläst står helt enkelt i den ordning de är inköpta. Jag kan alltså lätt se vilken bok som stått längst...

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Roligt att ta del av hur ni har det på området olästa böcker. Titti verkar värst ;-P

Hans Persson sa...

Nja...

Mina olästa fyller tre hela Billy. Inte tre hyllplan, utan hela hyllorna. På sistone har jag lyckats begränsa mig så pass att mängden oläst inte har ökat, men inte sjutton har den minskat heller...

Cia sa...

När jag hamnar i en situation med överväldigande mycket olästa böcker brukar jag intala mig att det faktiskt finns böcker där som jag aldrig kommer läsa och därmed ger bort så fort som möjligt.

Lena sa...

Just nu har jag 42 pocket och 19 inbundna som är olästa. Inte så farligt. Men visst, man köper allt på sig mer än man hinner med att läsa. Men det är kul.
Ha en bra helg....Lena

Paperback Lover sa...

Boktoka är smart. Så har jag det också indelat just för tillfället. Dock står de olästa inbundna i samma rad som olästa pocketar, lite för att de är så få.
Har en lista på dom olästa också (såklart) och de är till dags dato 106 stycken.Av dom är 8 inbundna. Jag läser ca 60 böcker om året så jag skulle också ha böcker som skulle räcka i 1½ år. Galet egentligen.

It's all about Books sa...

Jag har en sisådär 80 olästa. Fast 65 enligt bok.nu - dock så har jag ett gäng på spanska och engelska som inte finns med. Jag älskar dock att ha en massa olästa (de har en speciell del i bokhyllan). Det bästa är att precis ha läst ut en bok och välja ut en ny. I love it.

Lyrans Noblesser sa...

Enligt mitt Excel-ark har jag i skrivande stund 191 olästa. Det kommer snart att bli fler för det har kommit ut flera nya pocket jag vill ha...

Tekoppen sa...

Jag som just gått ifrån principen med läst och oläst: det blev för splittrat så.