onsdag, augusti 25, 2010

Mannen bakom pseudonymen Hans Koppel

Har du läst någon av böckerna Vi i villa och Medicinen och undrat vem författaren var? Idag har mannen (för det är en man) bakom pseudonymen Hans Koppel kommit fram ur sitt pseudonymgömställe och visat sitt anlete. Han heter Petter Lidbeck och är i vanliga fall barnboksförfattare. Att hans riktiga namn avslöjas just i dag beror på att bok nummer tre kommer ut. Boken heter Kungens födelsedag. Det är alltså planerat och av författarens egen fri vilja vi får veta namnet bakom pseudonymen, inget gapande om "kvällspressen avslöjar" denna gång.

Såhär säger Petter Lidbeck till GP om varför han skrev under pseudonym:

"Det är både av fåfänga och av feghet. Jag hade hela tiden klart för mig att jag skulle skriva under pseudonym, för annars skulle allt hakas upp på att man var barnboksförfattare, och de fördomarna tror jag att det finns grund för. Men sen var det väl inte helt klart att jag skulle vara hemlig hela vägen."

Är det inte lite sorgligt att han kände behovet att dölja att han skriver barnböcker?

Hela intervjun i GP finns här.

Och här kan du läsa vad jag tyckte om Vi i villa.

Tillägg 2010-09-04: Här finns min recension av Kungens födelsedag.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Jo, lite sorgligt! Det visar på hur genreinplacerade vi är och hur svårt det är att bryta de gränserna och få acceptans för det, ja respekt. Jag tycker ofta att det inte betraktas som riktig seriöst att bryta genregränser men det struntar jag i. Jag älskar för egen del att testa nytt i mitt skrivande, deckare, barnböcker, ungdomsromaner, relationer - ja till och med en kokbok.

Bokomaten.. sa...

Jag kan faktiskt förstå lite att han skrivit under pseudonym, även om jag innan avslöjandet var lite skeptisk till hela grejen. hans förklaring köper jag dock. jag däremot blev faktiskt sugen på att läsa Koppel nu dock sedan jag vet att det är Lidbeck, inte varit så dragen till de böckerna tidigare.

AnnCharlott sa...

Jag håller med om att det är sorgligt att han känner att han måste dölja det faktum att han skriver barn- och ungdomsböcker. När etablerade vuxenförfattare skriver en barnbok, så brukar de ta för givet att den ska tas väl emot bara för att de redan har skrivit flera romaner (fast det är inte alltid blir så lyckat resultat). Sedan håller jag också med Bokomaten, att nu känner jag att jag blir sugen på denna Koppel (som faktiskt gått mig helt förbi).

It's all about Books sa...

Jag är lite förvånad över det snabba avslöjandet dock. Hann knappt med.