torsdag, augusti 26, 2010

Kärlek och käk

Jag tror att det nog är första gången som jag skriver om en kokbok här på bloggen. Kärlek och käk heter den och är till hälften skriven av min bloggkompis och författare Eva Swedenmark. För den andra texthalvan står Evas kompanjon Annica Wennström. Matbilderna, som för övrigt får munnen att vattnas, är tagna av Katja Kristoferson.

Eftersom jag personligen hyser en stor kärlek till käk och särskilt av italienskt ursprung, har kokboken fallit mig på läppen. Trots att jag inte äter kött hittar jag många matnyttiga och smaskiga recept, både av nya rätter och gamla favoriter som redan har en given plats på matbordet hemma hos oss (caprese t.ex.). Annars är ofta det normala i "blandade" kokböcker att kötträtter dominerar bland recepten, men här gör de det inte. Det gläder mig.


Vad sägs till exempel om Vemodig vegetarisk höstpytt, Lögnaktig potatissoppa med räkor, Aningslösa champinjoner, Temperamentsfull tomatdipp, Pyssliga plättar, Passionerad panna cotta eller Sommarsynder med hallon och choklad? Underbart att ge maträtterna namn som uttrycker känslor, tycker jag. Och inspirerande med menyer som Anitas glädjerika meny för svåra beslut. Kan säkert behövas ibland.

Kokbokens hela namn är Kärlek och käk ur La Stellas skafferi, där La Stella är restaurangen som förekommer i Evas och Annicas romaner Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat och Lingon och lust. I de här fyra "bärböckerna" lär det lagas mycket mat och då är det inte så konstigt att idén att samla alla recepten i en kokbok har tagit form. "Maten i böckerna som så småningom kom att bli fyra blev själva symbolen för kärlek och längtan, grubblerier, gemenskap men också sådant som ensamhet och besvikelser", skriver Eva och Annica i förordet till kokboken. Där läser jag också att grundtanken med kokboken är att hela familjen ska kunna samlas kring spisen och matbordet. Umgås kring maten, prata med varandra. Eller varför inte till och med använda matlagandet och ätandet som krishantering i smärre familjekonflikter?

Det är inte bara Italien-inspirerade recept som det bjuds på i Kärlek och käk utan också lite norrländskt. Lite sill, lite vilt, lite fisk. Ett exempel är Ungsbakad röding från Blåsjön med messmör - fast just den rätten kommer inte jag att tillaga; jag avskyr nämligen messmör, brrr.

Besök gärna Bärbloggen där Eva och Annica skriver om "bärböckerna" och publicerar recept som alla doftar av kärlek - till maten och människorna som ska äta den.

(Tack Eva för boken! Jag hoppas att jag kommer att ha lika roligt vid spisen som ni hade haft när ni provlagade all maten. Nämengud, nu är jag hungrig!)Köp boken på Bokus eller på AdLibris.