torsdag, juli 01, 2010

Små krig

Engelskan Sadie Jones nya roman Små krig utspelar sig på Cypern när ön fortfarande var en brittisk koloni, under ett 50-tal då grekcypriotiska rebeller orsakade många rynkor på kolonialmaktens panna. En i litteraturen ovanlig tid och plats men inte desto mindre spännande.

Boken handlar om majoren Hal Treherne som kommenderas till Cypern som befälhavare, hans hustru Clara och deras tvillingdöttrar. Hal är en man med fast moral och stort ansvar inför att tjäna fosterlandet. Clara i sin tur trivs med att vara arméhustru, men tids nog erfar hon hur svår rollen är.

När euforin över att äntligen hamna i en händelserik konflikt har lagt sig upptäcker Hal missförhållanden. Britternas brutalitet gentemot grekerna blir för mycket för Hal, då tortyr och brott mot civilbefolkningen inte är förenliga med hans värderingar. Likt en tsunami som först obemärkt närmar sig kusten för att sedan ödelägga allt drabbar Hals moraliska dilemma både hans psyke och äktenskap. Det sorgliga är att Hal själv inte märker någonting av förändringen, det är bara den kärleksfulla Clara och läsaren som har full insikt i åt vilket håll glidningen sker och att sammanbrottet närmar sig.

Hal och Claras äktenskap hamnar i ett skede där nåden är svår att finna eftersom ensamheten i förhållandet blivit svart som natten. Efter att Clara skadas svårt i en terrorattack accelererar handlingen i ett storartat crescendo. Botten är nådd, ytan avlägsen.

Små krig är lysande i sin skenbara enkelhet. Översättaren är Joakim Sundström.


(Recensionen publicerades ursprungligen i Eskilstuna Kuriren 2010-06-08. Med tidningens samtycke efterpublicerar jag texten i sin helhet här på bloggen. Naturligtvis är det jag som har skrivit recensionen.)


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.