tisdag, juli 20, 2010

Sapfo - kärlekspoesins urmoder


Natt

jungfrur

hela natten

måtte sjunga om kärleken mellan dig

och bruden med det violsmyckade bröstet

Men vakna! Sök upp de unga männen,

dina jämnåriga, så att vi

får se mindre av sömn än

den klart sjungande näktergalen

För mig är Sapfo (år 600/500 f.Kr.) kärlekspoesins coolaste urmoder, så det är klart att jag i min bokhylla har en samling med hennes dikter och fragment. Dikten Gudars like tycks mig den mannen vara känner nog alla till, antagligen mest för skildringen av hur kroppen reagerar på en stark erotisk upplevelse vilket för alltid har gett boken en säker plats i skolantologierna. Men det finns faktiskt mer i Sapfo-samlingen som är läs- och citatvänligt, fast det bara är fråga om fragment. Man kan då bara fantisera om ordens fullständiga kraftfullhet...

*
Eros skakade mitt
hjärta liksom vinden drabbar ekarna på berget

*
Du kom, som jag längtade!
och kylde av mitt hjärta som brann av begär

*
Och nyligen gryningen, med gyllene sandaler

*
Ty den som är vacker är vacker då man betraktar honom,
men den som är god skall samtidigt vara vacker

*
Jag förväntar mig inte att vidröra himlen

*
Käraste mor, jag kan inte arbeta med väven,
ty smidiga Afrodite lät åtrån till en yngling övermanna mig

Det sist citerade fragmentet är så där tonårstypiskt, att man nästan baxnar. Inte mycket tycks ha förändrats på 2500 år, eller hur. Och när jag läser "jag förväntar mig inte att vidröra himlen" blir jag alltid väldigt nyfiken på vad jaget förväntar sig i stället och det är spännande att i sitt eget huvud skapa egna alternativa fortsättningar... Det finns en fantasieggande laddning i dessa fragment, därför tycker jag om dem.

Sapfo-boken som jag har hemma och som syns på bilden är utgiven som FIB:s Lyrikklubbs årsbok 1999. För tolkning från grekiskan, inledning och kommentarer står Vasilis Papageorgiou och Magnus William-Olsson. En utgåva som jag skattar högt. Det var tack vare antiken-inlägget Hej litteraturen! som jag har plockat fram Sapfo ur bokhyllan idag för att ströläsa lite och för att dela med mig av mina understrukna favoriter till er.