lördag, juli 17, 2010

Hej Litteraturen! - ett nytt program i svt

"Den västerländska litteraturen från antiken till våra dagar presenteras på ett seriöst och samtidigt roligt sätt. I längre reportage beskrivs epoker, författarskap och teman som binds ihop med nutida litteratur och företeelser", står det i presentationstexten till UR:s nya programserie om litteraturen och dess historia. Programmet heter Hej Litteraturen! och ska sändas i sju avsnitt med början den 18 juli. Epokerna som presenteras i serien är antiken, medeltiden, renässansen, romantiken, upplysningen, realismen och modernismen. Programledaren är från radio kända Rebecca Vinterbarn Elg, en ung kvinna med stort litteraturintresse, god analytisk förmåga, härligt språk, glimten i ögat och förmågan att se samband på oväntade ställen. Dessutom betraktar jag henne som fördomsfri och öppen. Jag har gillat henne länge och har goda förhoppningar om programmets kvalité under hennes flagg.

Eftersom programmets ambition är att dels nå ungdomar i gymnasieåldern, dels nå den breda läsande massan, kommer man att även använda sig av en egen kanal på YouTube och sociala medier som komplement. På facebook har redan nu startat ett bokskrivarprojekt som vem som helst kan delta i genom att skriva ett inlägg och på så sätt föra den blivande bokens handling framåt. Och på hejlitteraturen.se lämnar bland annat inbjudna bokbloggare boktips till varje litterär epok. Det var meningen att jag också skulle gästblogga där men avböjde då jag inte kan delta just nu, men kanske hoppar jag på hej-litteraturen-tåget lite senare under seriens gång. Får se... I alla fall tycker jag att konceptet verkar intressant. Hej Litteraturen! finns också på twitter.

Det finns mycket inom ramen för "dammiga" klassiker som fortfarande är i hög grad levande litteratur, inte minst eftersom böcker vi läser idag (en del av dem) har sina rötter i den äldre litteraturen. Tydligast syns det litteraturhistoriska arvet när det gäller konstformerformer och genrer, men ibland också när det gäller tema.

Jag hoppas att programmet lyckas väl med att belysa kopplingar mellan det gamla och det moderna och inte minst hur det gamla fortfarande kan vara aktuellt för oss idag. Människan har som bekannt inte förändrats särskilt mycket genom århundraden och många av litteraturens ämnen återfinns därför på nytt och på nytt, även om i en ny tappning varje gång. Och ibland kan man identifiera arvet och se spåren efter någon föregångare - om man har det rätta kunskapen - vilket kan vara oerhört stimulerande och roligt. Förhoppningsvis kan programmet bidra till att ge läsare utan litteraturvetenskapliga studier i bagaget de rätta verktygen. Jag önskar det.


Hej Litteraturen! sänds i svt 1 söndagar klockan 21.55. Men det blir repriser plus att det finns UR play. Jag ska med stor iver följa både serien och bloggen.

Läs gärna mera om serien i Svd.