fredag, juni 25, 2010

Novellutmaningen - ett tillägg

Om jag inte missminner mig så har jag satt en tidsgräns på utmaningen att läsa allehanda noveller till slutet på augusti, men under tiden har jag blivit lite mer flexibel och realistisk, så jag förlänger novelläsningen till årsskiftet. Jag har fortfarande många novellböcker på lager... Egentligen hade jag inget särskilt skäl till att jag skrev att tidsgränsen var till augusti, inget annat i alla fall än att det kändes tillräckligt avlägset just då. Inte nu längre. Sen var det tids- och orkbristen som gjorde att jag inte kunde läsa i den takt jag hade önskat.

Alldeles nyligen har jag läst den av många hyllade novellsamlingen Båten av Nam Le, men av olika orsaker har jag inte kunnat göra boken rättvisa. De sista två veckorna övermannades jag nämligen av en sådan trötthet att läsningen blev för hackig och ofokuserad. För många avbrott, för dålig koncentration. Av de sex novellerna som finns i samlingen har jag ingen som helst uppfattning om hälften av dem, och det är helt och hållet på grund av min tillfälliga lässvacka. Båten är just så bra som alla säger, det känner jag alldelses tydligt för känslan bedrar inte, det är mina bångstyriga tankar som surrar runt som ilskna getingar och som förstör min läsning för mig. Även om jag har tagit mig igenom hela Båten vill jag inte recensera den nu. Jag vill först läsa den en gång till, för det är den värd!