onsdag, juni 02, 2010

Novelläsning 4: "Ett halvt ark papper" av A Strindberg

Noveller av August Strindberg utmärker sig med att vara mycket mustiga och förtätade i förhållande till sitt ofta korta format. Bara några sidor i omfång, men fullspäckade när det gäller handling och/eller psykologi. I samlingen Ett halvt ark papper finns nio noveller representerade (på knappt 70 sidor) och de skildrar antingen ett gripande människoöde eller analyserar ett intressant levnadsspörsmål. Jag väljer att i korthet presentera fem av novellerna.

Titelnovellern Ett halvt ark papper känner många till från sin skoltid, så även jag. Ursprungligen. Men jag har läst berättelsen många gånger sedan komvuxtiden för femton år sedan och tycker att den är en av de mest geniala texterna som skrivits, så jag blir lika fascinerad varje gång. Tänk att det är möjligt att fånga ett helt livs drama, både den förgängliga lyckan och den slutliga tragiken på blott två sidor. Jag begriper egentligen inte hur det är möjligt. Vilken gestaltningsförmåga! Novellen finns på nätet och därför föreslår jag att du själv läser den i stället för att jag återberättar handlingen. Ta dig tid fem minuter, det är Ett halvt ark papper hundrafaldigt värt.

En annan spännande text från novellsamlingen är Brist på förståelse, inte ens en sida lång. Ändå noterar jag två tänkvärda citat som handlar om kommunikation människor emellan:

"Att utbyta meningar är bara ett talesätt, ty ingen byter ut sin mening med en annans."

*****
"I sanning, det finns inte två människor som förstå varann, och därför är världen så full av missförstånd och lögner."

I novellen I vindskontoret rotar en frånskild och ensam man bland gamla saker på vinden och hittar en fonograf med sin före detta frus röst inspelad: "Det surrade som ett bi först; men stack icke efteråt, utan det viskade, det enda ordet, den kunde: Älskade!" I det ögonblicket bryter all hans mentala försvar ihop och sorgen över ett äktenskap som gått om intet blir honom närmast övermäktig.

Novellen Måste är lite längre (dvs i "normal" novellformat) och är ett fascinerande människoporträtt och Stockholmsskildring i ett. Den är något för Strindberg så ovanligt som en hyllning till äktenskapet eftersom huvudpersonen - den inbitne ungkarlen Blom finner kärleken, gifter sig, får barn och blir överlycklig. Låter det naivt och banalt? Förvisso, om jag skriver det så som jag gör nu. Men läs novellen, den är inte ett dugg banal eller naiv. Det är ju Strindberg vi pratar om försjutton och därför kan man förvänta sig en psykologisk djupdykning i Bloms ensamma hjärna och hjärta. Och när läsaren tror att tja, nu vet jag hur den där ungkarlen Blom har det, så tar Strindberg en vända till och man står där (eller sitter) och gapar lite fånigt och inväntar lyckans intåg.

"Arkeologi är en modern vetenskap, en tidens sjukdom kan man säga. Och den är farlig, ty den visar i de flesta fall att den mänskliga fånigheten varit tämligen konstant."

******
"... men hur folk kunde leva gifta då de knappt kunde leva som ungkarlar, det var en gåta."

Scen från helvetet tycker jag är en mycket stark novell, kanske för att den har så mycket att säga oss även idag. Den är själbiografisk och handlar om hur barnet kommer i kläm när föräldrar bråkar i samband med en skillsmässa, men den skildrar även förälderns själsliga kval eftersom man ofta är medveten om att barnet används som "vapen" i bråket.
Personligen tillhör jag skaran som älskar och njuter av Strindbergs språk. I alla lägen! Kanske inbillar jag mig bara men det känns som att i det korta novellformatet blir det lite extra strindbergskt - uttrycksfullt, målande, träffsäkert, exakt, småelakt, vitsigt och .... alldeles, alldelse underbart.

Avslutningsvis vill jag skriva några lovord om bokutgåvan. Ett halvt ark papper är tryckt på ett snyggt bokpapper av hög kvalité, vilket syns, och arken är sydda (inte limmade), vilket betyder att boken kommer att hålla länge, länge, länge. Boken har hårda pärmar som känns sköna i handen och bokryggen är av tyg. En snygg och visuellt tilltalande bok. Dessutom är novellsamlingen försedd med ett initierat efterord av Peter Glas.

Jag rekommenderar boken som en trevlig present till den som gillar klassisk svensk litteratur i allmänhet och Strindberg i synnerhet. Men boken lämpar sig även till den som vill upptäcka mer av litteraturens kraft.


Boken ingår i Novellutmaningen.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.