lördag, juni 26, 2010

Lässvacka frigör en annan energi

Det spelar ingen roll att jag noga har planerat vilka böcker jag skulle läsa i sommar och på min semester. Min i-sommar-vill-jag-läsa-lista var rejält tilltagen och som vanligt omöjlig att hinna med ens om jag hade läst dygnet runt de närmaste veckorna. Nu lägger jag läsplanerna på hyllan i stället. Har nämligen hamnat i en lässvacka som heter duga, läslusten har dunstat bort som morgondagg i solen.

Det blir inte alltid som man har tänkt sig, inte ens en sådan enkel sak som att läsa vissa böcker under en viss tid. Fast egentligen skulle jag vilja läsa - om jag bara orkade. Det gör jag inte. Inte för tillfället. Så böckerna får stå kvar i bokhyllan och vänta på att det (vad det nu är) har gått över. Tills dess blir det följaktligen tomt på nya recensioner här på bloggen, men det får både jag och ni läsare stå ut med. Bara jag inte riskerar att bli fråntagen titeln boknörd, det vore förskräckligt! Hoppas att även boknördar har rätt till välförtjänt bokledighet.

Vad ska jag då fylla sommarveckorna med? Jag längtar med alla mina sinnen efter att stå och måla tavlor, leka med färger, former, skuggor och ljus. Måleriet är mitt andra stora intresse direkt efter litteraturen och jag har sannerligen försummat det länge, länge. Har nästan inte målat någonting på två år då läsandet och bloggandet alltid har gått före och nu kliar det sannerligen i fingrarna. Dags att byta läsglasögonen mot målarrock och datormusen mot penslar. Det kommer att göra mig gott, tror jag. Måleriet är för mig ett omprövat sätt att ladda batterierna. Att läsa och tolka ord innebär alltid en input, medan att skapa bilder är en output. Ett annat sätt att rensa hjärnan, vilket jag behöver. Jag uppnår en annan sorts frid i själen när jag målar, får en annan sorts utmaning för tanken.

Jag ska köpa en massa målardukar och måla blommor, himlar, diffusa landskap, kroppar och ansikten eller något helt annat som faller mig in. Och jag ska inte ha några prestationskrav under tiden! Bara lusten ska få styra mig.

Sedan början på juni har jag målat två tavlor, fullständigt överväldigad av årets makalösa blomsterprakt.


Blomsterrabatt (akryl på duk, 66 x 73 cm)


Lupiner (akryl på duk, 60 x 73 cm)

Vi får se hur mycket jag kommer att blogga i sommar. Lite blir det helt säkert, det finns alltid lite bokrelaterad ditt och datt att dela med sig av. Kanske visar jag också fler färdiga alster för er för lite bedömning, om jag törs.