söndag, juni 27, 2010

En ros är en ros är en ros

"A rose is a rose is a rose."

Nyponbuskar där jag bor är fullkomligt översållade med blommor i år och jag tycker att nyponrosor är i särklass vackrast, kanske framför allt för sin förföriska enkelhet, milda doft och binornas surr. Eftersom jag kan stå en lång stund och bara titta på dem, händer det att olika ros-citat poppar upp i huvudet på mig, som till exempel det högst upp.

Den berömda meningen "A rose is a rose is a rose." dyker för första gången upp i Gertrude Steins poem Sacred Emily från 1913 och är antagligen hennes mest kända. Den betyder ungefär att saker och ting är som de är (klicka här om du vill veta mer). Genialiskt, för det är de ju...

Och så tre till:

"Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla." (Selma Lagerlöf)

"Världen är min. Vartän jag går kastar jag rosor åt alla." (Edith Södergran)

"Gud skapade bara två saker perfekta: kvinnan och rosen!" (Victor Hugo)