söndag, juni 27, 2010

En ros är en ros är en ros

"A rose is a rose is a rose."

Nyponbuskar där jag bor är fullkomligt översållade med blommor i år och jag tycker att nyponrosor är i särklass vackrast, kanske framför allt för sin förföriska enkelhet, milda doft och binornas surr. Eftersom jag kan stå en lång stund och bara titta på dem, händer det att olika ros-citat poppar upp i huvudet på mig, som till exempel det högst upp.

Den berömda meningen "A rose is a rose is a rose." dyker för första gången upp i Gertrude Steins poem Sacred Emily från 1913 och är antagligen hennes mest kända. Den betyder ungefär att saker och ting är som de är (klicka här om du vill veta mer). Genialiskt, för det är de ju...

Och så tre till:

"Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla." (Selma Lagerlöf)

"Världen är min. Vartän jag går kastar jag rosor åt alla." (Edith Södergran)

"Gud skapade bara två saker perfekta: kvinnan och rosen!" (Victor Hugo)

4 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Så vackert, snart finns det vackra röda nypon också.

Bokomaten.. sa...

Underbart.:) Ännu en som ser något vacker och tänker ett litterärt citat.:) Till skillnad från den där historien om Runar som florerade fören massa år sedan i pressen, om hur han sett ett sött rådjur genom fönstret och sprang efter bössan.. Vi associerar alla annorlunda.:)

Martin Ackerfors sa...

Gertrud Stein har en hel del tänkvärda rader. Kanske borde man läsa mer av och fundera mer kring hennes texter. Hmm. Ett projekt för framtiden. Tills vidare: "En text är en text är en text." :)

yanmaneee sa...

michael kors factory outlet
yeezy boost 350 v2
nike air vapormax
coach outlet
supreme clothing
nike air max 2017
vapormax
christian louboutin
christian louboutin outlet
michael kors outlet store