fredag, maj 14, 2010

Vad skulle du läsa sista veckan innan Jordens undergång?

I veckans avsnitt av litteraturprogrammet Babel var det en del prat om apokalypsen och bland annat ställdes frågan vilken bok man skulle välja att läsa om man visste att Jorden - och vi med den - bara hade en vecka kvar att existera. Nu får man förstås bortse ifrån att man i en sådan situation antagligen inte hade minsta lilla lust att läsa några böcker överhuvudtaget, men rent teoretiskt: Vad skulle jag läsa i väntan på apokalypsen? Jag roade mig faktiskt en stund med att fundera på saken.

Kravet jag ställde på bokvalet var att boken skulle finnas i min bokhylla eftersom det antagligen inte vore så lätt att kila iväg till biblioteket eller till någon bokhandel. Att vänta på en bokleverans från Bokus eller AdLibris vore också smått befängt.

Efter lite funderande föll valet på Dantes Den gudomliga komedin. Sedan mer än tio år tillbaka hade jag velat att läsa hela boken men inte kommit längre än till vissa sidor eller avsnitt. Jag känner på mig att den boken vore perfekt att läsa just sista veckan innan Jordens undergång skulle inträffa. Den gudomliga komedin har nog allt man kan behöva i läsväg i en sådan prekär situation. Bra att ta reda på var man är på väg att hamna, så att säga. Men framför allt för att Dante är Dante och poesi är poesi.

”Det finns ej större smärta än den att minnas en förgången lycka i sorgens dar, " säger Francesca på något ställe i Den gudomliga komedin. Men jag tror att det även finns en tröst i att tänka på lyckliga stunder i sorgens dar.

Vad skulle du läsa om apokalypsen var nära?

4 kommentarer:

evalinn sa...

Intressant! Jag skulle satsa på ett säkert kort, en bok eller åtminstone en författare som jag vet är bra, lika bra att se till att sista boken blir en bra bok.

Martin Ackerfors sa...

Med samma kriterium som du ställer upp och utan minsta eftertanke ligger nog Miltons "Paradise Lost" bra till. Å andra sidan, jag skulle kunna satsa på någon självgod sanningssägare så att jag kan skratta åt ironin under tiden. Dö "lycklig". :)

nilla|utanpunkt sa...

Lustigt nog tänker jag - utan att tänka efter - att går jorden under är det säkert en mänsklig hand med (den som tror sig veta så bra men som gör så mycket galenskap). Alltså blir det en av mina favoriter (som jag har i bokhyllan hemma, jag tror som du, man hinner inte ute och shoppa loss precis), "Den mänskliga faktorn" av Graham Greene. Möjligen kör jag en hel serie Greene; Slutet på historien tycks märkligt lämplig också, och Den stillsamme amerikanen för att den är så vansinnigt bra. Och så vill jag nog hinna med Nalle Puh också, originalet förstås. Kanske visar det sig att jorden trots allt inte ska gå under, det var bara Puh som inbillade sig så, eftersom honingen tog slut.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Milton och Greene vore nog inte så dumt...

Så här i efterhand tänkte jag att jag kanske skulle vilja byta ut Dante mot T S Eliot (appropå vad evalinn skriver).