fredag, maj 14, 2010

Vad skulle du läsa sista veckan innan Jordens undergång?

I veckans avsnitt av litteraturprogrammet Babel var det en del prat om apokalypsen och bland annat ställdes frågan vilken bok man skulle välja att läsa om man visste att Jorden - och vi med den - bara hade en vecka kvar att existera. Nu får man förstås bortse ifrån att man i en sådan situation antagligen inte hade minsta lilla lust att läsa några böcker överhuvudtaget, men rent teoretiskt: Vad skulle jag läsa i väntan på apokalypsen? Jag roade mig faktiskt en stund med att fundera på saken.

Kravet jag ställde på bokvalet var att boken skulle finnas i min bokhylla eftersom det antagligen inte vore så lätt att kila iväg till biblioteket eller till någon bokhandel. Att vänta på en bokleverans från Bokus eller AdLibris vore också smått befängt.

Efter lite funderande föll valet på Dantes Den gudomliga komedin. Sedan mer än tio år tillbaka hade jag velat att läsa hela boken men inte kommit längre än till vissa sidor eller avsnitt. Jag känner på mig att den boken vore perfekt att läsa just sista veckan innan Jordens undergång skulle inträffa. Den gudomliga komedin har nog allt man kan behöva i läsväg i en sådan prekär situation. Bra att ta reda på var man är på väg att hamna, så att säga. Men framför allt för att Dante är Dante och poesi är poesi.

”Det finns ej större smärta än den att minnas en förgången lycka i sorgens dar, " säger Francesca på något ställe i Den gudomliga komedin. Men jag tror att det även finns en tröst i att tänka på lyckliga stunder i sorgens dar.

Vad skulle du läsa om apokalypsen var nära?