onsdag, maj 05, 2010

Vackra rader ur "Himmel och helvete" av J K Stefánsson

I Jón Kalman Stefánssons nya roman på svenska - Himmel och helvete - spelar böcker, litteratur och läsning en viktig roll och romanen innehåller en del vackra tankar om läsandets och ordets betydelse:

"Ett ljussken som lyckas lysa upp en bra diktrad har sannerligen fyllt sitt syfte."

*****

"Vissa ord kan förmodligen förändra världen, de kan trösta oss och torka tårarna. Vissa ord är gevärskulor, andra fioltoner. Vissa av dem kan få isen över hjärtat att smälta och man kan till och med skicka ut orden som ett slags räddningsexpedition när tiderna är onda och vi själva kanske vare sig levande eller döda. Men orden räcker däremot inte långt och vi går vilse och dukar under ute på livets hedar och har inget annat att hålla tag i än ett pennskaft."

*****

"Måhända behöver vi inte ord för att klara livhanken, däremot behöver vi dem för att leva."

*****

"Vissa dikter tar oss dit inga ord kan nå, inga tankar, de låter dig följa med till själva kärnan, livet stannar upp för ett ögonblick och blir vackert, det blir kristallklart av saknad och glädje. Vissa dikter förvandlar dagen, natten, ditt liv. Vissa dikter får dig att glömma, glömma svårmodet, hopplösheten ..."

*****

"Ord kan ha trollmakt och de kan döda en gud, de kan rädda liv och ödelägga liv. Ord är pilar, gevärskulor, mytiska fåglar som jagar en gud, ord är flera tusen år gamla fiskar som möter vidunder nere i djupen, de är nät omfångsrika nog för att fånga både världen och himlen med, men ibland är orden ingenting alls, nötta klädesplagg som frosten tar sig igenom, spillvirke som döden och olyckan vårdslöst bara kliver över."

*****

"Det är en sak att vara läskunnig, en annan sak att kunna läsa, och gapet är stort däremellan."