torsdag, maj 20, 2010

Rapport från Bokbytardagen i EskilstunaDessa två böcker blev mitt bokbytarbyte.

I Eskilstuna där jag bor ägde Bokbytardagen rum på Fristadstorget mellan 15.00 och 17.30. Med tanken på vilket underbart väder det var hela dagen och vilken uppmärksamhet som Bokbytardagen fått i lokala media så är jag faktiskt lite besviken över det ringa antalet bokbytare. Sammanlagt kanske 30-40 personer, inklusive mina kompisar. Men de som kom var glada och entusiastiska och hade med sig många bra böcker att byta. De hade inte heller bråttom, utan stannade kvar och småpratade en stund. Det uppstod spontana boksamtal, det tipsades om lektyr. Det var trevligt. En rolig situation uppstod när två grannar träffades och den ena var intresserad av den andres bok men problemet var att byteslusten inte var ömsesidig då den ena parten redan läst den erbjudna boken. Men de kom överrens att träffas senare hemma på gården och genomföra bokbytet där i stället. Utan bokbytardagen skulle de inte komma på tanken. Då blev jag lite varm i hjärtat. Hoppas de inte glömmer bort det.

En sak som blev uppenbar var att det inte fungerade så bra om man hade bara en enda bok med sig att byta. Situationen blev ganska snart låst. Fler böcker ska man ha!

Sedan tror jag att människor är rädda för det där att behöva komma fram till någon man inte känner och börja prata. Det verkar svårt. Jag tror nästan att några inte ville ge sig till känna när man insåg att en social kontakt krävdes för att byta en bok, så boken blev liggande i väskan. En del undrade varför det inte kan finnas ett stort bord där man lägger sin bok och tar en annan i utbyte. Men hur skulle det bli med boksamtal då?

Annars blev jag hastigt och lustigt uppringt av SR P4 Sörmland och tillfrågad om jag möjligen kunde komma och vara med i lunchsändningen. I så fall hade jag tjugo minuter på mig att infinna mig. Jag hann! Vi pratade inte endast om bokbytardagen utan om böcker i allmänhet. I 30 dagar finns möjlighet att höra sändningen på nätet (välj tid 11.30-12.00).
Och hur blir det nästa år? Då kör vi en ny Bokbytardag. Hoppas jag.