tisdag, april 27, 2010

Nå väl: Noveller

Vad är en novell? Noveller är korta, sammanhållna och koncentrerade prosaberättelser som oftast skildrar en avgränsad period, till exempel en konfliktsituation och dess upplösning. Noveller har vanligtvis ett begränsat persongalleri och man kastas ofta rakt in i handlingen.

Ibland är det svårt att dra gränsen mellan en långnovell och en kortroman, till exempel när textomfånget är drygt hundra sidor, men sidantalet kan omöjligen utgöra den avgörande skillnaden mellan en novell och en roman. Då måste andra faktorer vägas in, så som huvudpersonens psykologiska utveckling eller andra.

Sedan en tid tillbaka, kanske sedan jag läste novellsamlingen Främmande jord av Jhumpa Lahiri, har jag tänkt på novellen som en spännande och av mig helt outforskat genre (bortsett från några klassiska noveller som brukar ingå i den litteraturvetenskapliga grundutbildningen). Jag är lite nyfiken och känner visst sug efter att förkovra mig genren. Känslan av "jag vill läsa mer" blev än starkare efter Frukost på Tiffany's och efter läsningen av Jonas Karlssons noveller (som jag ännu inte har bloggat om). Jag vill sluta med frasen "jag gillar inte noveller" eftersom jag, handen på hjärtat, inte riktigt vet vad jag pratar om. Alternativt vill jag kunna stå för påståendet. Allvarligt talat: jag skulle kunna räkna antalet hittills lästa novellsamlingar på ena handens fingrar så min referensram i fråga om noveller är minst sagt begränsad. Vilket jag tänker råda bot på!

Hur? Enkelt. Genom att systematiskt läsa mig igenom åtminstone novellbeståndet i min egen bokhylla, vilket inte alls är så pjåkigt (jag äger förvånande många novellböcker, även om orden "förvånande många" är ett relativt begrepp.) Plus några boklån. Och det är här ni, kära bloggläsare och bokälskare, kommer in i bilden. Vill någon av er hänga med? Även om detta främst och främst är en läsutmaning för min egen skull, välkomnar jag sällskap på upptäcktsfärden i novellernas värld.

Så här har jag tänkt mig det hela (du som vill ansluta dig kan antingen göra likadant eller hitta din egen modell): Jag läser en valfri mängd fristående noveller och/eller noveller ur novellsamlingar av såväl klassisk som modern art. Två till tre gånger i månaden presenterar jag en läsvärd novell här på bloggen. Även i de fall novellen ingår i en novellsamling presenterar ingående bara den novellen som jag har valt, inte hela samlingen. Den nämner jag bara som en källa, mer eller mindre.

Jag vill fokusera på en novell åt gången för att, så att säga, fånga novellens själva essens. Jag ställer inga som helst krav på mig att läsa hela novellsamlingen i de fall en sådan finns, det är tillåtet att välja och vraka efter behag och dagsform. Med andra ord är det helt okej att plocka russinnen ur kakan. Mums!

Under novellresan vill jag nosa på både klassiska och nyskrivna noveller från såväl Sverige och Norden som från hela världen. Ett russin här, ett russin där. Jag har inget annat mål med novelläsutmaningen än att bekanta med en genre som länge suttit på undantag hos mig. Och hur länge tänker jag hålla på? Tja, vad ska jag säga? Till och med augusti. Ungefär. Det borde räcka. Då borde jag veta om jag har tagit novellen till mitt hjärta eller om jag i fortsättningen vill hålla mig romanen som prosaform.

Här är novellböcker som jag redan idag har hemma och som jag tänker beta av: Insekt (Claire Castillon), Noveller i urval (Hjalmar Söderberg), I straffkolonin (Franz Kafka), Kappan (Nikolaj Gogol), Babian (Naja Marie Aidt), I sammetens spår (femton noveller av olika tjeckiska författare), Kärlek vänskap hat (Alice Munro) och Vilda vägar (Annie Proux). Det andra målet och Den perfekta vännen av Jonas Karlsson som jag också har i bokhyllan har jag redan läst men ännu inte recenserat.

Noveller som jag läst och recenserat på senare tid (och i framtiden från och med idag) finns att hitta under kategorin Noveller till höger i bloggmenyn.

Om du vill delta i novellutmaningen så ber jag dig att lämna en länk som kommentar varje gång du presenterar en novell/novellsamling på din blogg. Bilden här ovan är fri att låna åt alla och envar som vill använda den. Väl mött i novellvärlden!

10 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag ska självklart vara med, jag har flera novellsamlingar som samlar damm och stor lust att läsa en del klassiska noveller.

Andasin sa...

Kul, kommer läsa noveller men inte som utmaning...;) Däremot länkar jag till dig från min blogg så att jag lätt kan återkomma hit för det kommer jag att göra!

Helena sa...

Jag vill också vara med. Har just nu en hel del novellsamlingar i läshögen och några igendammade i bokhyllan.

nilla|utanpunkt sa...

Urkul idé, hänger genast på. Jag är själv inne i en intensiv novellperiod. Gillar också tanken med russinplockandet - ofta är det ju så att det är en eller ett par i en novellsamling som sticker ut och blir favoriter.

Anonym sa...

Vilket intressant initiativ!
Jag läser redan så mycket noveller så jag kommer inte hoppa på utmaningen. Men det ska bli spännande att läsa vad som läses och skrivs om den här genren som brukar vara lite bortglömd.

läsdagboken, camilla sa...

roligt projekt! är alltid så tveksam till novellen som form, men då och då hittar jag en riktig pärla. ser fram emot nya novelltips!

en relativt okänd - men mkt vra -novell är göran tunströms 'ariel'

Lilla O sa...

Håller på med Den perfekte vännen av Jonas Karlsson just nu och känner som du att jag måste sluta säga att jag inte gillar noveller. Dags att plocka fram några favoriter i bloggen alltså!

elin sa...

Vad kul! Jag har just tänkt på att det kommit så mycket bra noveller på sistone.. Jag vill också vara med!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Nu är vi ett litet gäng, kul. Hoppas att fler ansluter sig allt eftersom hela "novellgrejen" får spridning på bloggarna, likt ringarna på vattnet.

Även om du inte har en egen blogg är du välkommen att delta genom att berätta om någon/några intressanta noveller i kommentarsfältet eller som gästbloggare här på Bokmania. Det är bara att mejla till mig.

Lämna gärna tips på bra noveller! Eftersom vi bara plockar russinen ur kakorna kan det vara bra att veta vilka noveller i vilka novellsamlingar som är mest värda att läsas för oss från-början-novell-skeptiska.

Tipsen lämnas med fördel som kommentar till just det här inlägget, tycker jag. Då blir det lätt för mig att vid behov (så småningom) göra en sammanställning.

Helena sa...

Nu har jag skrivit lite om en nyläst (men gammal) novell. Snart kommer en recension av superba novellsamlingen Båten. Länk till inlägget: http://www.fiktiviteter.se/2010/05/20/mrs-dalloway