tisdag, april 27, 2010

Nå väl: Noveller

Vad är en novell? Noveller är korta, sammanhållna och koncentrerade prosaberättelser som oftast skildrar en avgränsad period, till exempel en konfliktsituation och dess upplösning. Noveller har vanligtvis ett begränsat persongalleri och man kastas ofta rakt in i handlingen.

Ibland är det svårt att dra gränsen mellan en långnovell och en kortroman, till exempel när textomfånget är drygt hundra sidor, men sidantalet kan omöjligen utgöra den avgörande skillnaden mellan en novell och en roman. Då måste andra faktorer vägas in, så som huvudpersonens psykologiska utveckling eller andra.

Sedan en tid tillbaka, kanske sedan jag läste novellsamlingen Främmande jord av Jhumpa Lahiri, har jag tänkt på novellen som en spännande och av mig helt outforskat genre (bortsett från några klassiska noveller som brukar ingå i den litteraturvetenskapliga grundutbildningen). Jag är lite nyfiken och känner visst sug efter att förkovra mig genren. Känslan av "jag vill läsa mer" blev än starkare efter Frukost på Tiffany's och efter läsningen av Jonas Karlssons noveller (som jag ännu inte har bloggat om). Jag vill sluta med frasen "jag gillar inte noveller" eftersom jag, handen på hjärtat, inte riktigt vet vad jag pratar om. Alternativt vill jag kunna stå för påståendet. Allvarligt talat: jag skulle kunna räkna antalet hittills lästa novellsamlingar på ena handens fingrar så min referensram i fråga om noveller är minst sagt begränsad. Vilket jag tänker råda bot på!

Hur? Enkelt. Genom att systematiskt läsa mig igenom åtminstone novellbeståndet i min egen bokhylla, vilket inte alls är så pjåkigt (jag äger förvånande många novellböcker, även om orden "förvånande många" är ett relativt begrepp.) Plus några boklån. Och det är här ni, kära bloggläsare och bokälskare, kommer in i bilden. Vill någon av er hänga med? Även om detta främst och främst är en läsutmaning för min egen skull, välkomnar jag sällskap på upptäcktsfärden i novellernas värld.

Så här har jag tänkt mig det hela (du som vill ansluta dig kan antingen göra likadant eller hitta din egen modell): Jag läser en valfri mängd fristående noveller och/eller noveller ur novellsamlingar av såväl klassisk som modern art. Två till tre gånger i månaden presenterar jag en läsvärd novell här på bloggen. Även i de fall novellen ingår i en novellsamling presenterar ingående bara den novellen som jag har valt, inte hela samlingen. Den nämner jag bara som en källa, mer eller mindre.

Jag vill fokusera på en novell åt gången för att, så att säga, fånga novellens själva essens. Jag ställer inga som helst krav på mig att läsa hela novellsamlingen i de fall en sådan finns, det är tillåtet att välja och vraka efter behag och dagsform. Med andra ord är det helt okej att plocka russinnen ur kakan. Mums!

Under novellresan vill jag nosa på både klassiska och nyskrivna noveller från såväl Sverige och Norden som från hela världen. Ett russin här, ett russin där. Jag har inget annat mål med novelläsutmaningen än att bekanta med en genre som länge suttit på undantag hos mig. Och hur länge tänker jag hålla på? Tja, vad ska jag säga? Till och med augusti. Ungefär. Det borde räcka. Då borde jag veta om jag har tagit novellen till mitt hjärta eller om jag i fortsättningen vill hålla mig romanen som prosaform.

Här är novellböcker som jag redan idag har hemma och som jag tänker beta av: Insekt (Claire Castillon), Noveller i urval (Hjalmar Söderberg), I straffkolonin (Franz Kafka), Kappan (Nikolaj Gogol), Babian (Naja Marie Aidt), I sammetens spår (femton noveller av olika tjeckiska författare), Kärlek vänskap hat (Alice Munro) och Vilda vägar (Annie Proux). Det andra målet och Den perfekta vännen av Jonas Karlsson som jag också har i bokhyllan har jag redan läst men ännu inte recenserat.

Noveller som jag läst och recenserat på senare tid (och i framtiden från och med idag) finns att hitta under kategorin Noveller till höger i bloggmenyn.

Om du vill delta i novellutmaningen så ber jag dig att lämna en länk som kommentar varje gång du presenterar en novell/novellsamling på din blogg. Bilden här ovan är fri att låna åt alla och envar som vill använda den. Väl mött i novellvärlden!