tisdag, mars 23, 2010

Med vänlig hälsning från Sara Granér

När Sara Granér debuterade med Det är bara lite AIDS för nästan två år sedan blev jag såld direkt (läs här). Jag tycker nämligen att hennes humor är genial i sin klarsynthet och småelakhet.

Nu är hon tillbaka med en uppföljare, hurraaaaaa! Det nya albumet heter Med vänlig hälsning och innehåller ett hundratal skämtteckningar, även nu med främst konstiga hundar som huvudpersoner. Färgerna är varma och glada, kontrasterar skarpt mot den ibland aggressiva humorn. Hon driver med allt: politik, sjukvård, arbetsmarknad, människors cynism, i-länderna, klimatkrisen, åsiktsfrihet, allmän dumhet och idioti.... allt, allt, allt. Jag vet inte om det finns något som riktigt är heligt för Sara Granér, hon har helt enkelt en enastående förmåga att småjävlas med det mesta. Och det är roligt. Inte taskigt. Bara kul. Det är nämligen så att hon aldrig driver med de svaga, utan alltid och uteslutande med de starkas tillkortakommanden.

Till mina personliga favoriter i den här volymen hör till exempel när Sara ger personliga råd till prinsessan Madeleine inför hennes stundande bröllop eller när en sådan där röd hund med stor mun står i kassakön på ica, viftar med ett paket kyckling och ropar förskräckt: "Hallå! Jag har liksom hittat en hel ihjälslagen liten fågel i min mat!!!"

Med vänlig hälsning finns i ett mycket behändigt format, typ 16x16 cm eller något ditåt plus att omslaget är skönt att hålla i. Jag menar, köp den här lilla boken och ge bort i födelsedagspresenter resten av året - det kommer säkert att uppskattas. Men glöm inte att köpa en till dig själv också.

En sak till måste jag framföra om Sara Granérs skämtteckningar - de blir bara bättre och bättre ju fler gånger man läser dem. Man skrattar alltså inte mindre med tiden, tvärtom.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.