söndag, mars 14, 2010

Deckarkampen - i reklamens tjänst

Författarinnan Karin Wahlberg har tillsammans med Lokaldelen.se och den experimentella kommunikationsbyrån Studio Total tagit fram en deckare som sedan den 8 mars publiceras på lokaldelen.se. Det är en interaktiv deckare man hittar där och projektet bär namnet Deckarkampen.

I det här faller betyder interaktiviteten att Karin Wahlberg har vävt in karaktärer och platser från lokaldelen.se och läsarens uppgift är att söka fram information om dem för att på så sätt "assistera" utredarna i boken och låsa upp nya kapitel i berättelsen. Boken heter Bryggan och handlar om ett brutalt mordfall. Dessutom har man möjlighet att i slutändan vinna 10 000 kronor, ett signerat exemplar av boken samt en biroll i Karin Wahlbergs nästa deckarroman. Tävlingen avslutas den 10 juni 2010.

När jag först fick information om projektet trodde jag att interaktivitetetn skulle gå ut på att läsarna på något sätt fick möjlighet att påverka berättelsen, kanske genom att välja alternativa kapitelslut. Så uppfattade jag projektets motto "Utan läsaren, ingen upplösning. Utan läsaren, ingen deckare." Men efter att ha läst det första kapitlet inklusive den första frågan är jag skeptisk. Jag förstår inte varför en vuxen människa skulle känna behov av att roa sig med att leta bland pizzamenyer, titta på satelibilder från skobutiker, ringa och maila till företag och leta på hemsidor som man egentligen inte är intresserad av. Och när skulle man vilja ägna sig åt detta? När man har tråkigt på jobbet och vill låtsas att man jobbar gömd bakom en dataskärm? Jag begriper inte vitsen, ärligt talat.

Jag trodde att Deckarkampen skulle bli ett slags läsfrämjande kulturprojekt men kan nu inte se något annat syfte med projektet än att göra reklam åt lokaldelen.se och de företag som dyker upp i berättelsen i form av frågor och ledtrådar.

När det gäller Karin Wahlbergs författarskap har jag ingen uppfattning då jag inte har läst något av henne. Och eftersom jag personligen inte gillar deckare överhuvudtaget så lär det inte bli nån ändring på det i framtiden heller. Men det är inte det problemet gäller.

Det jag ser som problematiskt med deckarprojektet är syftet: att man låtsas främja spridning och utveckling av interaktiv kultur på nätet medan man i själva verket gör reklam åt vinstdrivande företag. Min bestämda uppfattning är att kultur ska förbli kultur och inte nedlåta sig till att vara ett reklamverktyg. Det gillar jag inte.