onsdag, mars 24, 2010

Alma-priset 2010

Exempel på Kitty Crowthers böcker


Almapriset, som är ett slags Nobelpris i litteratur för barnboksförfattare (prissumman är på 5 miljoner kronor) går i år till den belgiske barnboksförfattaren och illustratören Kitty Crowther (DN, SvD).

Juryns motivering: "Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap."

Enligt DN finns bara ett fåtal av Kitty Crowthers böcker tillgängliga på svenska, så man hoppas naturligtvis att priset kommer att innebära ett uppsving för henne och hennes böcker. Jag läser att Crowther har gett ut 24 böcker på franska och holländska och 30 illustrerade böcker med text av någon annan författare. Hon är onekligen en produktiv människa.

Någon som har hennes böcker i bokhyllan?