söndag, februari 14, 2010

Stefan Holm i Augustjuryn

Hoppsan! Stefan Holm har blivit invald som ledamot i Augustjuryn och ska nu ta plats i kultursalongerna som den bokmal han är. Eller lär vara. Jag själv uppmärksammade hans läsande när jag råkade se en stund av programmet Mästarnas mästare (som jag för övrigt inte begriper mig på) där han satt och läste Murakamis utmärkta roman Kafka på stranden. Oj, läser idrottare den typen av böcker? tänkte jag fördomsfullt och lätt förvånad men glad över "upptäckten". När jag sedan läste artikeln i DN om att han blev den nya jurymedlemmen tänkte jag vidare att varför inte, han läste ju Murakami i teve.

Men nu vet jag inte längre. Kulturbloggen gjorde mig tveksam. Jag klickade mig fram till Holms hemsida och hans läsdagbok och jäpp, det är mest deckare han läser. Överhuvudtaget är hans lektyr ganska ordinär, inga märkvärdiga titlar eller författare att ge några extra pluspoäng för, även om man hittar en och annan riktigt bra bok på listan. Men Murakami finns inte noterad någonstans!!! Hur kommer det sig? Var det bara på låtsas han läste den boken?

Vad jag vill säga med det här inlägget är att mången bokbloggare förefaller mig betydligt bättre meriterad som en potentiell medlem i Augustjuryn än Stefan Holm är. Kanske finns det hopp för oss också, så lev på hoppet kära bloggkamrater. Hoppa(s) verkar vara en bra strategi.

13 kommentarer:

Carina (Bokbiten) sa...

De pratade om Murakami i Mästarnas mästare men det var väl för att Thomas Gustavsson hade den med sig?

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jaha, det kanske var han som läste den och inte Holm. Jag kanske minns fel då.

Mats H sa...

Jo, det var Tomas Gustafsson (eskilstunasonen, såklart!) som läste Murakami och pratade med Holm om den.
Tack för bra blogg, som ger inspiration kring läsande och tips inför kommande bokval.
För närvarande läser jag "Moby Dick" i fantastisk utgåva från 1943 - tjock som en mindre tegelsten. Kul att ge sig i kast med en sådan klassiker, som jag inte vet mycket om annat än att man stött på den i "högstadieversion" under skolgången. I övrigt känner jag nog ingen som faktiskt läst boken.
Dessförinnan läste jag "Bönbok för en vän" av Joan Didion och efter den vita valen tror jag det blir någon av Johan Kling eller Fredrik Strage.
Fortsätt blogga, jag följer dig gärna!

Evas värld sa...

Jag tycker det är ett ansvarsfullt uppdrag att sitta i bokjuryn. Man sätter väl inte någon som spelar fotboll med kompisarna och tycker det är kul som domare i en allsvensk fotbollsmatch? Ett dumt och populistiskt val tycker jag. Rätt person på rätt plats ... och som du säger Ivana, det finns många bloggare med ett levande intresse för litteratur och dessutom stora kunskaper som skulle ha platsat så mycket bättre.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Mats: Bra, då är frågan kring vem som läste Murakami utrett. Jag hade fel. Då kanske Gustafsson skulle ha hamnat i juryn i stället ;-P

Annars är jag glad över att du gillar Bokmania och hoppas på trevliga och intierade kommentarer från dig. När det gäller Mobby Dick så har jag inte heller ens hört talas om någon som skulle ha läst hela originalversionen. Du är helt unik i det avseendet, tror jag. Mejla gärna och berätta mer om boken när du har läst klart, jag är lite nyfiken.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Eva: Bra liknelse!

Anonym sa...

Jodå, visst har jag läst Moby Dick i original! /Tandem

elinsbloggomböcker sa...

Ja, jag tycker också att en bokbloggare vore ett betydligt bättre val! Det här känns verkligen populistiskt..

Annika sa...

Stefan Holm har en tendens att dyka upp i en mängd olika sammanhang och eftersom han är en stor förebild för många så kan jag inte säga någonting om det.

I ditt inlägg skrev du "Överhuvudtaget är hans lektyr ganska ordinär, inga märkvärdiga titlar eller författare att ge några extra pluspoäng för". Blev lite nyfiken på vilka titlar/författare du anser att han borde ha läst för att ta en välförtjänt plats i juryn?

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Annika: Svaret är enkelt. Utan inbördes ordning - några klassiker, någon/några nobelpristagare samt några författare från olika delar av världen. Jag skulle vilja se en bredare bas, så att säga.

Ulf Persson sa...

Holm är ett intressant val. Om det är ett bra val vet jag inte men det är intressant. Att bara läsa deckare är absolut ingen merit. De kan ha en bra story men de flesta svenska deckare har ett synnerligen torftigt språk. Att vara uppfödd på den språkliga kosten är absolut inte bra om man ska utse Augustvinnare!

Veronica sa...

Hm. Jag vill inte uttala mig om huruvida Holm är det bästa valet av Augustprisjurymedlem, men jag är något tveksam till ovanstående anledningar till varför han inte skulle vara ett bra val. Jag kan hålla med om att någon som bara läser deckare kanske inte skulle passa perfekt i juryn, men när jag går in och kollar på hans hemsida hittar jag all möjlig slags litteratur. Bokmania efterlyste klassiker, nobelpristagare och författare från andra delar av världen. Av de böcker Holm läst hittade jag De fattiga i Lodz, The sorrows of an American, Dragspelarens son, Lucianas långsamma död, Vi, de drunknade, Ängelns lek, Att tro på mister Pip, Kunzelmann och Kunzelmann, Kärlek i Kolerans tid, Shantaram, Kärlekens arkitekt, Mig äger ingen, Lunar Park, Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans, Den ofrivillige fundamentalisten, Världens mått, Katedralen vid havet, Mellan himmel och jord, Under jord, Buddenbrooks, Ung man söker kärlek... Att han ÄVEN läser deckare och "mindre klassisk" litteratur tycker jag knappast diskvalificerar honom.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Veronica: De böcker som du har noterat är allesammans bra böcker, förvisso. I inlägget skriver jag att det är mest deckare (inte att det endast är deckare) som Holm har läst. För ett uppdrag som Augustjurymedlem borde dock förhållandet vara minst det omvända.