söndag, februari 14, 2010

Stefan Holm i Augustjuryn

Hoppsan! Stefan Holm har blivit invald som ledamot i Augustjuryn och ska nu ta plats i kultursalongerna som den bokmal han är. Eller lär vara. Jag själv uppmärksammade hans läsande när jag råkade se en stund av programmet Mästarnas mästare (som jag för övrigt inte begriper mig på) där han satt och läste Murakamis utmärkta roman Kafka på stranden. Oj, läser idrottare den typen av böcker? tänkte jag fördomsfullt och lätt förvånad men glad över "upptäckten". När jag sedan läste artikeln i DN om att han blev den nya jurymedlemmen tänkte jag vidare att varför inte, han läste ju Murakami i teve.

Men nu vet jag inte längre. Kulturbloggen gjorde mig tveksam. Jag klickade mig fram till Holms hemsida och hans läsdagbok och jäpp, det är mest deckare han läser. Överhuvudtaget är hans lektyr ganska ordinär, inga märkvärdiga titlar eller författare att ge några extra pluspoäng för, även om man hittar en och annan riktigt bra bok på listan. Men Murakami finns inte noterad någonstans!!! Hur kommer det sig? Var det bara på låtsas han läste den boken?

Vad jag vill säga med det här inlägget är att mången bokbloggare förefaller mig betydligt bättre meriterad som en potentiell medlem i Augustjuryn än Stefan Holm är. Kanske finns det hopp för oss också, så lev på hoppet kära bloggkamrater. Hoppa(s) verkar vara en bra strategi.