lördag, februari 13, 2010

Bokloppiiiiiiiis!

En gång om året, eller kanske är det två för nu är jag osäker, arrangerar Eskilstuna stadsbibliotek en stor bokloppis. Dels kan man köpa bibliotekets gallrade böcker och dels kan vanliga bokomaner boka ett bokbord och sälja sina bokhyllors boköverskott. Det finns men andra ord hundratals böcker att välja och vraka bland till max en tjuga styck. Drygt en timme tog det för mig i förmiddags att gräva mig fram genom boklådorna på golvet och bokhögarna på det tjugotalet bord som fanns runt om hela bibblan. Fem gånger tog jag fram plånboken, fem gånger åkte en bok ner i kassen: Frukost på Tiffany´s av Truman Capote, Den goda jorden och Livets middagshöjd av Pearl S Buck, Ivans återkomst av Tawni O´Dell och - det riktigt skojiga fyndet: Böckernas mat av Pernilla Tunberger.

Boken Den goda jorden är ett exemplar som haft ett långt bokliv, vilket jag alltid tycker är roligt. Sådana böcker har en själ. Den här utgåvan är från 1957, sidorna är redan alldeles gula av ålder med omslaget sitter kvar trots att det är trasigt och skört. På baksidan läser jag att boken kostade 6,90 i inbundet skick. Vidare noterar jag att man redan då körde med försäljningsknepet att citera positiva omdömen och i det här fallet citeras Selma Lagerlöf: "Jag är glad att Pearl Buck fick Nobelpriset. Hon har både humor och allvar och är en god iakttagare. Gestalterna i Den goda jorden äro så gott tecknade, att de komma att evigt leva." Buck fick Nobelpriset 1938. Jag har hittils inte läst något av Buck men hon ingår i mitt livslånga läsprojekt så det var bara att punga ut 5 riksdaler. Dessutom kan man ju inte låta bli när självaste Selma rekommenderar boken! Den andra titeln, Livets middagshöjd, lär vara vid sidan av Den goda jorden författarinnans viktigaste och mest gripande roman. Fem penningar för den också, prutat och klart.

Jag vill också presentera det "skojiga" fyndet. Inte för att boken är humoristisk utan för att jag tycker att det var skojigt att snubbla över den. Böckernas mat heter den och berättar utförligt om måltider i kända litterära verk från antiken till modern tid. Boken innehåller citat ur verken, fotografier av författare, reproduktioner av målningar, bilder av miljöer där måltiderna inmundigas. Och naturligtvis massor av intressant text. Det förefaller vara en mycket intressant bok att bläddra och ströläsa i. Ska nog lägga den på soffbordet i biblioteket här hemma. Och det kan tänkas att jag en vacker dag bloggar lite extra om den...

Jag funderade också på att köpa Hedebyborna (priset var bara 10 kronor) men insåg snart att mitt lässug inte var i proportion till bokens tjocklek och avstod. Den skulle antagligen förbli oläst, trots att jag tycker väldigt mycket om tv-serien. Ibland får man besinna sig.