onsdag, januari 27, 2010

Sågad rakt av

Nu står den där igen, i ett snabbköp nära dig: en improviserad bokställning av hård papp, innehållande senaste deckarflugan Postcard Killers av Liza Marklund & James Patterson. Ingen hit av recensionerna att döma. Tvärtom har boken blivit sågad längs ner med fotknölarna och det verkar som att flugan kan få problem med att lyfta.

Sydsvenskan: "Liza Marklund och James Patterson har skrivit en deckare för tolvåringar med smak för blod och dåliga sexskildringar."

DN: "Postcard Killers är även för genren en ovanligt lättläst historia där varken språket, miljön, intrigen eller temat kräver något engagemang. Det går att läsa den med hjärnan till större delen urkopplad, och i det avseendet måste det vara en ovedersäglig fördel att skriva om seriemördare: då måste man ju upprepa handlingen, gång på gång. Den läsare som halvsov sig igenom det senaste mordet får kontinuerliga påminnelser. Men titta! Det här är ju precis likadant som det förra! Vem hade kunnat tro det?"

Eller: "Alla människor har förmodligen riktigt dåliga dagar, när de inte orkar tänka utan bara blir upprörda när inte omgivningen accepterar allt de säger. Då kan det vara tillfredsställande, om än stenkorkat, att läsa den här sortens böcker."

SvD: "Läsare med rädsla för att komma i kontakt med något som skulle kunna kallas finlitteratur kan alltså slappna av."

Det är länge sedan kritikerkåren var så enad, fast jag blir inte förvånad om boken säljer ändå. Det handlar ju trots allt om en "unik litterär satsning", haha, som självaste Liza Marklund är inblandad i. Och Marklund säljer, det vet vi.